Vércsoport diéta

Vércsoport diéta

A vércsoport diétával a vércsoportunknak megfelelő legoptimálisabb étkezési szokások bevezetését tesszük lehetővé.

A vércsoport diéta Dr. Peter J. D’Adamo nevéhez kötődik, miszerint az elsődleges cél nem a súlyfelesleg leadása, hanem az egészséges táplálkozással az egészségünk megőrzése.

A vércsoport diéta az élelmiszerek, tápanyagok elkülönítésén alapul, hiszen nem biztos, hogy az az étel ami megfelelő egy „A” vércsoporttal rendelkező embernek megfelelő a „0” vércsoporttal rendelkező szervezetnek is. A vércsoport diéta az emésztéssel hozható összefüggésbe, hiszen másként emészt a különböző vércsoportú ember.

A vércsoport diétában az ételeket három kategóriába soroljuk

Hasznosak

Rendkívül hasznos ételek, amelyek akár gyógyszerként is hathatnak a szervezetre.
Hasznos ételek, amelyek javítják az anyagcserét, erősítik az immunrendszert, segítik az egészség megőrzését.

Semlegesek

Semleges, viszonylag gyakran fogyasztható ételek, amelyeknek rendszerint nincs vércsoporthoz köthető hatásuk, de számos olyan tápanyagot szolgáltatnak, amelyek szükségesek az egészséges táplálkozáshoz. Semleges, ritkán fogyasztható ételek, melyeknek nincs vércsoporthoz köthető hatásuk, de gyakori fogyasztásuk visszatartja az eredményeket, akadályozza a fogyókúrát.

Kerülendők

Kerülendő élelmiszerek, amelyeknek az adott vércsoport egészségére, diétájára káros hatású alkotóelemei vannak.

A helytelen, mértéktelen táplálkozás túlsúlyhoz, azon túl egészségügyi problémákhoz vezethet, azonban a vércsoportunknak megfelelő táplálkozás megszabadít a súlyfeleslegtől és megkönnyíti az egészségünk fenntartását.

A vércsoport diéta alapjai

Minden vércsoport más jellemzőkkel rendelkezik mind fizikai adottságokban, mind mentalitásban, mind étkezési szokásokban, ennek köszönhetően tápanyagigényük is más és más.

A „0” vércsoporttal rendelkező ember jellemzően húsevő.

Az „A” vércsoporttal rendelkező ember jellemzően zöldségevő.

A „B” vércsoporttal rendelkező ember jellemzően gabonaevő.

Az „AB” vércsoporttal rendelkező ember jellemzően zöldség és gabonaevő.

A vércsoport diéta szabályai

  • Fogyassz sok, magas víztartalmú ételt, hiszen a szervezetünk víztartalma is magas, így ezzel máris megteremted az összhang alapját. Mivel kizárólag a zöldségek és a gyümölcsök rendelkeznek magas víztartalommal, ezeket olyan arányban kell fogyasztanod, mint amennyi a szervezetünk víztartalma: tehát napi táplálékod 70%-a legyen zöldség és gyümölcs. Ezzel elősegíted a test méregtelenítési folyamatát, aminek következtében gyorsabbá válik a zsírégetés.
  • Többféle táplálékbevitel esetén azok emésztése nagyon sok energiát igényel a szervezettől. Ez önmagában nem baj, viszont a fogyás szempontjából hátráltató tényező, mivel nem marad elég energia a méregtelenítésre. A fehérje emésztéséhez savas, a szénhidrát emésztéséhez pedig lúgos közeg szükséges. A savas és lúgos oldat semlegesíti egymást, aminek következtében egyik sem tudja optimálisan ellátni feladatát. Ezért egyidejűleg ne fogyassz szénhidrátot és fehérjét, vagyis ne egyél például húsos tésztát. Viszont ehetsz fehérjét vagy szénhidrátot zöldséggel kombinálva.
  • A gyümölcs emésztése nagyon gyors (hozzávetőlegesen 20-30 perc), és nem vesz el sok energiát a szervezettől, így hatékonyan képes méregteleníteni. De csak akkor, ha semmilyen táplálék nem állja útját a gyomorban. Ezért gyümölcsöt kizárólag éhgyomorra fogyasszunk, és délig lehetőleg csak azt együnk.
  • Az étkezéssel kapcsolatos ciklusok: 4:00-12:00 óráig: kiválasztás, méregtelenítés (csak gyümölcsöt együnk), 12:00-20:00: táplálékfelvétel (a nagyobb étkezéseket ekkora időzítsd) 20:00-4:00: felhasználás (ne fogyassz semmit).

A “0” vércsoport táplálkozási szokásai

A “0” vércsoport tagjai energikus, nagy fizikai terhelés jól tűrő, vezető egyéniségek. Folyamatosan mozgásban vannak, ezáltal rengeteg energiát használnak fel. Mentalitásukra a logikus gondolkodás, a tettre készség, a magabiztosság jellemző, társaságkedvelő emberek.

Az ebbe a vércsoportba tartozók étrendje kicsit hasonlít az ősemberekéhez, mivel rengeteg húst és fehérjét tartalmaz. A O-s vércsoportú emberek többnyire erősek, atletikus alkatúak, Jó a szervezetük védekezőképessége. Rengeteg kardio-jellegű edzésformára van szükségük ahhoz, hogy formában tartsák magukat és erősítsék szívüket, tüdejüket. A magas fehérjetartalmú étrend hozzájárul ahhoz, hogy energikusak élettel teli tegyenek.

A “0” vércsoportnak ajánlott élelmiszerek:

– Kecskesajt
– Borjú- és marhahús
– Hagymafélék, karalábé, brokkoli
– Bab, rizs, dió, tökmag
– Zöldfűszer, kömény, petrezselyem, bors és fokhagyma
– Hering, lazac, tonhal

A “0” vércsoportnak javasoltan kerülendő tápanyagok:

– Füstölt ételek
– A legtöbb tejtermék
– Búza- és kukoricatartalmú ételek
– Eper, narancs, sárgadinnye
– Avokádó, káposzta, karfiol
– Burgonya, édességek

Az “A” vércsoport táplálkozási szokásai

Az “A” vércsoportba tartozó emberek találékonyak, kreatívak. Mind munkájukban, mind kapcsolataikban igényesek, maximalisták. Nehezen dolgozzák fel a stresszt, a rossz környezetet. Ételeik jellemzően zöldségekből, gyümölcsökből állnak, ritkán fogyasztanak húst, akkor is sovány, könnyű húsokat.

Az “A” vércsoportú olvasók számára talán némileg rossz hír, hogy ajánlott étrendjük már-már a vegetáriánusság szintjét súrolja. Sajnos erre a vércsoportra jellemző, hogy hiányoznak bizonyos gyomorsavai és enzimei, amelyek az állati fehérje megemésztéséhez szükségesek. Éppen ezért a fehérjeszükséglet nagy százalékát nem húsokból, hanem más forrásokból kell fedeznie. Az “A” vércsoporttal rendelkezők leginkább sovány szárnyas húsokat ehetnek, de azokat is csak kis adagokban. Ezenkívül nagyon fontos, hogy szigorúan ellenőrzött legyen az elfogyasztott hús minősége.

Az “A” vércsoportnak ajánlott élelmiszerek:

– Szója, lencse, bab
– Brokkoli, káposzta, tökfélék
– Ponty, szardínia, lazac
– Kecsketejből készült tejtermékek
– Zöldfűszerek, mustár, gyömbér
– Áfonya, meggy, mazsola, barack, szilva

Az “A” vércsoportnak javasoltan kerülendő tápanyagok:

– Húsfélék, burgonya
– Teljes kiőrlésű liszt, búzakorpa
– Padlizsán, káposzta, paprika
– Kesudió, pisztácia
– Bors

Az “AB” vércsoport táplálkozási szokásai

Az “AB” vércsoport szülötte igazán emocionális, rendkívül érzelmes és szenvedélyes. Magas empatikus képességekkel rendelkezik, roppant barátságos személyiség, optimista hozzáállású ember.

Ez a legritkább vércsoport, az embereknek mindössze 2%-a rendelkezik ezzel a vércsoporttal. Ez a típus a leggyakrabban akkor alakul ki, ha keveredik az ázsiai és az európai vérvonal. Az “AB” vércsoport előnye az erős immunrendszer, így az “AB” vércsoportúak az átlagosnál ritkábban kapnak el fertőzéses betegségeket és kisebb eséllyel lesznek allergiások.

Az “AB” vércsoportnak ajánlott élelmiszerek:

– Nyúl, pulyka, bárány
– Rizs- és búzafélék
– Zöldfűszerek, torma, kömény
– Sovány tej, kecske- és tehénsajtok
– Szójafélék
– Vanília, fahéj
– Szinte bármelyik zöldség és gyümölcsfélét fogyaszthatja

Az “AB” vércsoportnak javasoltan kerülendő tápanyagok:

– Borjú, marha, sertés
– Füstölt lazac
– Nemespenésszel érlelt sajtok
– Hüvelyes zöldségek
– Kukorica
– Banán, narancs, tökmag
– Kapribogyó
– Égetett szesz

A “B” vércsoport táplálkozási szokásai

A “B” vércsoportúak emberek nem tűrik a korlátokat, kreativitásuk határtalan, lelkes és jó szervezők, azonban nagyon  magas a szabadságvágyuk.

A legszerencsésebb vércsoport, hiszen az 6 étrendjük a legszínesebb, legváltozatosabb és a legtágabb. Szinte mindenevők lehetnek, fogyaszthatnak zöldség- és gyümölcsféléket, tejtermékeket, mindössze a mértékletességre kell ügyelniük.

A “B” vércsoportnak ajánlott élelmiszerek:

– Vadhúsok, bárány
– Tejtermékek
– Lepényhal, pisztráng
– Borsó, bab, padlizsán
– Köles, rozsfélék
– Alma, körte, eper
– Zöldfűszer, gyömbér

A “B” vércsoportnak javasoltan kerülendő tápanyagok:

– Csirke-, sertés- és kacsahús
– Kukoricaliszt, hajdina
– Kagylófélék, tintahal
– Füstölt lazac
– Retek, paradicsom, tök
– Rebarbara, fahéj

D’Adamo az általa összeállított vércsoport diéta kísérleteken, megfigyeléseken alapul, így fordulhat elő, hogy a vegetáriánusok között általában „A” vércsoporttal rendelkező emberek találhatóak, míg a „0” vércsoportú ember elképzelni sem tudja az étkezésit hús nélkül. Mindez azért lehetséges, mert más-más reakciók, emésztési folyamatok zajlódnak le a különböző vércsoportú emberek szervezetében.

Tilos az alkohol! A vércsoport diéta módszer szinte minden esetben, általános jelleggel tiltja a tömény szeszes italok fogyasztását. Azt megemlítik emellett, ahogy alkalmanként egy-egy pohár száraz bor elfogyasztható a fogyókúra ideje alatt. “A” vércsoport esetén ilyen a fehérbor, “B” vércsoport esetén kifejezetten hasznos lehet a száraz fehér-, vagy vörösbor, ha az elfogyasztott mennyiség nem több egy deciliternél.

A fentiek ismeretében könnyedén összeállíthatjuk magunknak a megfelelő diétás étrendet, kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket, ételeket, melyeket egyébként is szívesen fogyasztunk. A súlyfelesleg leadása alatt javasoljuk a mértékletes, napi ötszöri étkezést, valamint a magas folyadékbevitelt és a napi mozgást. A kívánt fogyás után térjünk vissza a normál étkezéshez, azonban ha a későbbiekben is a vércsoport diéta alapján állítjuk be étkezési szokásainkat, elkerülhető a túlsúly, fogyásunk tartós lesz.

Kellemes fogyókúrázást kívánunk a vércsoport diétával!

Kapcsolódó bejegyzések

  • A lúgosítás a kulcs a fogyáshoz! A jó emésztéshez és a hatékony méregtelenítéshez, valamint az optimális anyagcseréhez és kellő mértékű zsírégetéshez arra van szükség, hogy a szervezet ne legyen elsavasodva. Az […]
  • Demis Roussos fogyókúrája Demis Roussos diétája A híres emberek nyilvánosság előtt élik életüket, ezért általában sokkal jobban is figyelnek megjelenésükre, egészségükre. Az ismert emberek közül van aki hiúsági […]
  • Távoli országok fogyókúrás módszerei Ezzel a cikkel néhány tippet szeretnénk adni a fogyókúrádhoz. Összegyűjtöttünk neked a nagyvilágból néhány fogyókúrás módszert, amelyet a magyar nők is bátran kipróbálhatnak, ha fogyni […]
  • Fogyókúra szív- és cukorbetegség esetén Több olyan betegség is létezik, amelynek kapcsán még nem kell, vagy feltétlenül szabad lemondani az alakformálásról és fogyókúráról,  csak éppen körültekintőbben kell választani a diéták […]
  • Fehérjediéta: 1 hét alatt -3 kg! A fehérje, vagy más néven proteinkúra lényege, hogy egy hétig sovány húsokat, sovány túrót, joghurtot és sovány sajtokat kell fogyasztani, ezeket jól kiegészítve tojással és […]

“Vércsoport diéta” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!