Sav-bázis egyensúly

Sav-bázis (pH) egyensúly

Mi is az a sav-bázis egyensúly?

Egészségünket egy kötéltáncoshoz is hasonlíthatjuk, akinek szüntelenül egyensúlyoznia kell. Ragnar Berg (1873-1956) svéd táplálkozástudós  már az elmúlt évszázad húszas éveiben felismerte a savak és lúgok egyensúlyának jelentőségét az ember egészségének szempontjából.

A savak és lúgok emésztésünk természetesen termékei. A sav-bázis egyensúly bonyolult emésztési folyamatok biztosítják szervezetünkben és tartják pH értékét 7,5-ös szinten. Az, hogy szervezetünk ebben a folyamatban mekkora teljesítményt nyújt, világossá válik, ha tudjuk, hogy az egészséges pH-értékhatár 7,35 és 7,45 között van. Az optimális működés érdekében egy minimális intervallumon belül kell tartanunk szervezetünk optimális pH értéket a hosszú távú és megfelelő működés érdekében.

Tudta? Szervezetünk a túlzott elsavasodás ellen a zsírokat hívja segítségül, ezzel igyekszik ugyanis megvédeni létfontosságú szerveinket, szöveteiket a savak ártó hatásaitól. Nem véletlen tehát, hogy az elhízás egyik leggyakoribb oka a szervezet elsavasodása!

A savak és a lúgok is tartalmaznak a szervezet számára fontos tápanyagokat és azonban a savak tartós túltengése kibillenti testünket a rettentően kényes pH egyensúlyból. Az elsavasodás hosszú távú következményei:

  • az emésztés üteme romlik
  • a szervezet anyagcseréje lelassul
  • a bőr fakóvá, fénytelenné válik
  • koncentráló képességünk romlik
  • gyakori levertséget, fáradtságot érzünk
  • túlzott zsírlerakódás, elhízás

Általánosságban elmondható, hogy a savak optimális mértékben nem okoznak problémát szervezetünkben. A probléma abból adódik, hogy az utóbbi évtizedekben megváltozott tápanyagok, a felfokozott életvitel és az ezzel járó stressz min-mind túl-savasodást okoznak, melynek hosszú távú következményei már korántsem nevezhetőek kívánatosnak!

Mit tehetünk az elsavasodás ellen?

Kívánatos esetben étrendünkben olyan élelmiszereknek kellene alkotniuk, melyek legalább 80 %-ban lúgképzők és maximum 20 %-ban savképzők. Amikor a mai európai ember táplálkozását vizsgáljuk, kitűnik, hogy az ideális állapot nincs igazán messze az aktuális állapottól. Kutatások igazolják, hogy a legtöbb európai ember táplálkozását 80%-ban savképző és csak 20%-ban lúgképző élelmiszerek alkotják.

Az élelmiszerek sav- vagy éppen lúgképző tulajdonságára nem lehet azok ízéből következtetni. Érdekes pl. hogy a citrom lúgképző hatású a szervezetre nézve annak ellenére, hogy  savanyú az íze.

Legalább ugyanennyire érdekes megfigyelni, ahogyan az alacsony pH-érték tartós jelenléte mellett a szervezet az ételt zsírrá alakítja, ezzel védekezik az elsavasodás nem kívánt hatásai ellen.

A mindennapi étkezési szokásainkon kívül életvitelünk is döntő szerepet az elsavasodás kialakulásában. Megfigyelhető, hogy a szervezetünk mozgás- és alváshiány esetén valamint nikotin és stressz hatására többszörös savtermeléssel reagál.

Ha Ön komolyan gondolja és valóban szeretné hosszú távon élvezni az egészséges élet nyújtotta örömöket, feltétlenül figyeljen oda étkezésére, pihenjen többet, fogyasszon kevesebb alkoholt, kávét. Természetesen egy kialakult életmód esetében sokkal könnyebb ezt kimondani, mint betartani, ezért érdemes lúgosító étrend-kiegészítő termék fogyasztásával hozzájárulni a természetes sav-bázis egyensúly helyreállításához.

Az alábbi lúgosító étrend-kiegészítő bizonyítottan segíthet az optimális pH egyensúly helyreállításában:

Mely élelmiszerek okoznak túlzott savtermelést?

Általánosan elmondható, hogy a fehérjében gazdag ételek, a fehér lisztből készült termékek, a gyorséttermi ételek, az alkohol és a cukor hosszú távon savasságot okoznak.

Erősen savtermelő élelmiszereknek minősülnek:

  • a hús, a felvágottak, kolbászfélék, halak, héjas tengeri állatok, tejtermékek, a tojás, a hüvely növények, a mustár, ecet, kávé és általánosan minden szénsav- vagy cukortartalmú italok és ételek.

Lúgosító hatással bíró ételek

Néhány kivétellel szinte minden növényi eredetű élelmiszer (spárga, articsóka, kelbimbó) lúgosít:

  • gyümölcsök, gyökérzöldségek (zeller, cékla, sárgarépa, torma), leveles zöldségek, burgonyafélék, gombák, uborka, póréhagyma, a hidegen sajtolt növényi olajok, mandula, valamint a szárított gyümölcsök.

Mi a teendő, ha nem áll módjában az életvitelén gyökeresen változtatni?

Lúgosítson, méregtelenítsen hatékonyan a milliók által sikeresen alkalmazott savtalanító termékekkel:

Bizonyára Ön hallott már a „Zöld löttyök” jótékony hatásáról, hiszen ma Magyarországon szinte nincs is olyan ember akinek legalább egy ismerőse ne fogyasztotta volna a Pokrivtsák Mónika, Mészöly Kálmán, vagy más ismert személyek által is fogyasztott lúgosító étrend kiegészítőket!

Kellemes lúgosítást és méregtelenítést kívánunk!