Nagymamáink fogyókúrája

Nagymamánk fogyókúra módszerei

Bizonyára sokaknak nehéz elképzelni, hogy a most olyan törékeny nagymamája is fogyókúrázott egykoron és a legkülönbözőbb módszerekkel próbálta megőrizni, vagy éppen visszanyerni a karcsúságát. Hihetetlen, vagy sem, számos olyan praktika létezik, amelyet érdemes megtanulni felmenőinktől, mert örök érvényű, hatékony és nem utolsó sorban természetes.

Felmenőink komolyan vették a bölcsességet, mely szerint csak az élhet hosszan és egészségesen, aki a nap járásához igazítja életritmusát.

A megfelelő testmozgás, mint a fogyókúra alapfeltétele

A mindennapi korán kelés a fogyókúránk ideje alatt több szempontból is hasznos. Először is reggel, a mindennapi rutin megkezdése előtt be lehet iktatni egy napindító testmozgást, amely nagyban serkenti az anyagcserét és az egész napos zsírégetésre szinten jótékonyan hat. A testmozgás természetesen kihat az étkezésünkre is, mivel edzés után a szervezet inkább a könnyű és diétás táplálékokat igényli, vele együtt pedig a sok folyadékot.

Sportolás előtt azonban legalább egy órával ajánlott megreggelizni, ám ha erre nincs idő, akkor is érdemes gyümölcslét kortyolgatni.

A korai futóedzéssel indított nap a családnak is okozhat örömet: néhányan még arra is áldoznak pár percet, hogy a reggeli futás végén beszaladjanak a pékségbe, majd friss, ropogós péksütivel lepjék meg a még ágyban lévő kedvesüket.

A kutatók véleménye afelől még nem egységes, hogy a reggelizés vajon segíti-e (és ha igen, mennyire?) a fogyókúrázókat abban, hogy napközben kevésbé legyenek éhesek.

Az azonban kétséget kizáróan biztos, hogy a különleges menü elkészítéséhez idő kell. Ha a munkahelyünkön rövid az ebédszünet, érdemes egy kis edénykében otthonról vinni a megmosott, megtisztított gyümölcsöket és zöldségeket.

Az is kétségtelen, hogy a korán kelés lemondással is jár: Gyakran például muszáj kihagynunk a késő esti filmet, kártyapartit, ugyanis hosszú távon megszenvedi a másnapot az, aki nem fekszik le idejében.

A megfelelő mennyiségű alvás fontos, vagy jön az elhízás

A nagymama módszerét igazolja egy érdekes, fogyókúrázókat vizsgáló francia kutatás is: A kutató szakemberek szerint ugyanis lényegesen többet eszik (vagy több ételt kíván) az, aki kialvatlan, tehát az éjszakai, kellő hosszúságú és minőségi pihenés különösen fontos a fogyni számára.

Fény derült rá, hogy mindössze négyórányi alvás után a kísérletben részt vevők bevitt kalóriamennyisége átlagosan 22 százalékkal nőtt, ellentétben összehasonlítva azzal a nappal, amikor lehetőséget kaptak a 8 órányi alvásra. Igaz, hogy a kísérlet eredményei fiatal férfiak eredményeiről szóltak, hölgyeknek is érdemes hangsúlyos figyelmet szentelni a jótékony és pihentető alvásra.

Fontos! A kialvatlanság növelheti az elraktározott zsír és a plusz kilók számát! Így ha egy az átlagosnál is mozgalmasabb nap után nem jön hamar álom a szemünkre, szintén a nagyi egyik bevált módszere segíthet:

Forgolódás és kialvatlanság helyett igyunk nyugtató hatású teákat: a citromfű, a kamilla és a levendula segít elszenderedni, és édes álmokat hoz szemünkre.

Az orvosok szerint nem csak a fogyókúráért fontos a jó és kielégítő alvás: a szervezet regenerálódása mellett ez az energiatárolás és az emlékezés ideje is.

Almaecet, a fogyasztó és egészségőr

Hajdanán népszerű volt, azonban még ma is ismert az almaecetkúra. E kúrának során étkezés előtt kb. 20 perccel meg kell inni egy pohár vizet, melybe egy-két evőkanál almaecetet és egy kávéskanálnyi mézet keverünk.

Az így kapott almaecet koktél csökkenti az étvágyat, zsírégető hatású, és minden olyan fontos alkotóelem, vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, amely pl. az almában is: C-, E-, valamint, A-vitamin-tartalma mellett a fogyást segítő B-vitaminok forrása, de kitűnő kálium-, nátrium-, foszfor-, klór-, kén-, réz-, vas-, fluor-, kalcium- és magnéziumforrás is egyben!

Átlagosan naponta 100 g ecetsavat igényel az emberi szervezet a zsírok és szénhidrátok megemésztéséhez, de nem csak ezek miatt ajánlatos az ecetsav rendszeres fogyasztása: Néhány hét alatt a bőrünk, a szemünk és a hajunk is csillogóan szép lesz, köszönhetően annak, hogy az almaecet kitisztítja a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat. Sokan hónapokon át alkalmazzák az almaecet kúrát, de negyedévente ajánlatos szünetet tartani.

Internet és mobiltelefon helyett séta a fogyókúráért

Nagyanyáink nem ültek naphosszat görnyedten a számítógép előtt. Ha éppen társalogni támadt kedvük a barátnőjükkel, akkor chat és helyett összejöttek, és sétáltak egy nagyot mialatt megbeszélték a nagy történéseket. Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt abban semmi különös, ha autó híján nem várakoztak a tömegközlekedési eszközökre, hanem egyszerűen „lábbuszt” használtak. Márpedig a kutatások szerint napi félóra mozgás is elegendő lenne a hasi zsírréteg eltüntetéséhez, és az elhízáshoz kapcsolódó betegségek többségének megelőzéséhez.

A lábunk mindig kéznél van, és a gyaloglást még csak az a gyakori kifogás sem érheti, hogy túl drága!

A víz nem segít mindenkinek

Aligha akad olyan valaki, aki ne emlékezne az ezerszer hallott tanácsra, mely szerint kezdjük a napot egy pohár langyos vízzel, ez ugyanis teltségérzetet okoz és gyorsítja az anyagcserét is.

Azt a tényt viszont igen ritkán lehet hallani, hogy ez a módszer csak középkorúaknál és az idősebbeknél működik, náluk ugyanis alapvetően lassabb a gyomorürülés.