Fogyókúra a kutyával

Fogyókúrázzunk a kutyával

Nem szokatlan, hogy egy túlsúlyos gazdinak sajnálatos módon a kutyája kövér. Az elhízás okát minden esetben orvossal kell tisztázni, mégpedig a gazdi és a kutyus esetében is. Abban a szerencsés esetben, ha nincs betegség az elhízás háttérben, jöhet a kutya-gazdi fogyókúra. Ebben a cikkben néhány játékos tippel kívánunk a fogyókúrázókon segíteni, melyek nemi fantáziával természetesen bővíthetők, kiegészíthetők!

Abban az esetben ha mind a gazdi, mind a kutya tekintetében kiderült, hogy az elhízás oka a túlzott energiabevitel, szakember segítségére lehet szükség. A szakember tanácsaival változtathatunk az étkezésen és a mozgáson annak érdekében, hogy a megfelelő ütemben, viszonylag kényelmes ütemben érhessük el a kívánt testsúlyt. Természetesen ez nem verseny az eb és a gazdája között, így ne is siettessük a fogyókúrát!

A fokozatos fogyás embernél és állatnál is elengedhetetlenül fontos.

Hogyan fogyókúrázzunk együtt a kutyánkkal

Kutyagoljunk minél többet, azonban mindig vegyük figyelembe az eb életkorát és természetesen egészségi állapotát. A szakemberek nagy általánosságban minimálisan napi egy óra mozgást javasolnak, mely könnyedén vidámmá és élvezetessé tehető, ha a gazdi képes újra elővenni gyermeki mivoltját.

A kutyák sajátossága, hogy az idősebb és gyengébben látó kutyák is majdnem minden esetben kaphatók egy kis játékra, még akár a lakásban is. Nyári melegben nagy ajándék a vízpart, kiváltképp  ha mindketten szeretnek úszni. A kutyussal átélt közös programok a fogyókúra mellett arra is jók, hogy találkozzunk más‚ kutyabarátokkal, akikkel akár a diétáról is remekül elcseveghetünk. Szinte biztos, hogy lesz köztük megfelelő alany 🙂

Kutyaterápia

Németországban évek óta terápiás célra kiképzett kutyák segítenek fogyni a kórosan elhízott gyermeknek. A gyakran túl sokat a számítógépes játék előtt ülő, elhízott gyermekek ugyanis a kutyák kedvéért gyakrabban hajlandóak felállni a géptől és újra kedvet kapnak a szabadtéri játékokhoz, ügyességi gyakorlatokhoz.

Az elmúlt évtizedekben már szinte mindennapos dologgá vált, hogy hideg napokon a kutyákat is felöltöztetik, kiváltképpen a lakásban tartott kedvenceket. Hasznos lehet, ha a gazdi mellett a kis bolhataxinak is akad olyan ruhája vagy kabátkája, amely a régi, ideális testsúlya idején még jó volt rá. Csakúgy, mint az embertársainknál, ha ezt régebbi ruhadarabot időnként rápróbáljuk a kutyára, mintegy megmutatva az elérendő célt, látványosan követhető lesz a fogyókúra, ezáltal pedig a zsírpárnák eltűnése.

– 6,4 kg zsír!

A kutatók megállapították, hogy akik rendszeresen kutyát sétáltatnak, évente átlagosan 6,4 kg felesleget is leadhatnak a testsúlyukból, így kijelenthetjük, hogy más fogyókúra módszerekkel összehasonlítva ez akár nagyon jó eredmény is lehet.

A kísérletben résztvevők  az első időszakban hetente háromszor 10 percig,  majd hetente öt alkalommal 20 percig sétáltak kedvenceikkel.

Szigorúan a kutyánkkal és önmagunkkal is!

Minden esetben a kutya gazdája a felelős azért, hogy a fogyókúra kezdetétől mind ketten következetesen betartsák az előre meghatározott étrendi és mozgásbéli fogyókúra elemeket. Ehhez pedig a családtagok és a barátok együttműködésére is szükség lehet. Mostantól nincs könnyen kiérdemelt jutalomfalat a kutyának, nem szabad a gazdát kínálgatni nasival, vagyis a fogyókúrázni vágyókat minden téren segíteni kell a napi adagok szigorú és következetes betartására!