Bordiéta

Bordiétafogyókúra a borral

Jó hír azoknak a fogyókúrázóknak, akik szeretik a vörösborokat, hogy ezek az italok nem csupán kellemes hangulatba hozzák a fogyasztóját, hanem kis mennyiségben fogyasztva jótékonyan hatnak az egészségre, sőt(!) a fogyásban is kiváló segítőtársak.

Szinte minden fogyókúra tanács alapgondolatként fogalmazza meg, hogy a fogyókúra időszaka alatt nem szabad alkoholt fogyasztani. Akad azonban némi kivétel: Létezik olyan szeszes ital, amelyik segít a felesleges kilóktól való megszabadulást.

A vörösborok a bennük található rezveratrolnak köszönhetően segíthetik a fogyókúrát.

A vörösbor fogyaszt és gyógyít

Németországban az Ulmi Egyetem kutatói kísérletek során kimutatták, hogy a borban található rezveratrol meggátolja a szervezet zsírsejtjeinek növekedését, a zsír tárolását és az éretlen zsírsejtek érését. Igazolódni látszik továbbá, hogy a növényi hatóanyag visszaszorítja az elhízással kapcsolatos betegségekért (p1. cukorbetegség, koszorúér elzáródások) felelős citokinek termelődését. A Louís Pasteur Egyetem kutatócsoportja pedig kimutatta, hogy cukorbetegek esetében a rezveratrol hatékonyan csökkenti az inzulin- és a vércukorszintet.

Tudta a vörösborról?

A franciák karcsúak és kevés náluk a szív és érrendszeri betegségekből adódó elhalálozás. Mindez valószínűleg összefüggésbe hozható azzal, hogy sok bort isznak, és az abban lévő rezveratrol serkenti a zsíranyagcseréjüket, valamint a szívükre és az ereikre is jó hatással van.

A bordiéta alapja, hogy a fogyókúra teljes ideje alatt nagyon fontosnak tartja a teljes étrendet. A túlsúly számos egészségügyi probléma kialakulásának lehetőségét növeli, éppen ezért tartják nagyon fontosnak az egészséges étkezést. Az egészséges étkezéssel megelőzhető az elhízás, és karban tartható a szervezet általános állapota.

 Fogyókúra a vörösborral

A bordiéta lényege, hogy kiegyensúlyozottan étkezzünk. Fogyasszunk kellő mennyiségű szénhidrátot, zsírt és fehérjét, valamint ételeinknek tartalmazniuk kell a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ehhez a teljes és egészséges étrendhez pedig szorosan hozzátartozik a vörösbor mindennapi fogyasztása, természetesen csak mértékkel.

A bor rezveratroltartalma:

  • vörösbor 1,92-12,5 mg/L
  • rozé: 0,43-3,5 mg/L

A franciáknak bejött a bordiéta

Az utóbbi években egyre elfogadottabb az elmélet, mely szerint a rendszeres, mértéket tartó vörösborfogyasztás kifejezetten jó hatással van szervezetünkre. A tanulmányok általában a francia statisztikákat veszik alapul, melyek szerint a francia étkezési szokásokban használt rengeteg telített zsír ellenére viszonylag alacsony a szívbetegek száma. Ez a francia paradoxon, amit összefüggésbe hoznak a borfogyasztással.

A franciák egészségi állapota kapcsán már évekkel ezelőtt is végeztek vizsgálatokat. Akkoriban több ország alkoholfogyasztási szokásait és a társadalom szívbetegségeinek összefüggését vizsgálták. A kutatási eredmények szerint a sört és tömény alkoholt fogyasztó országokban határozottan magasabb a szívbetegek száma, mint Franciaországban, ahol viszont szignifikánsan több bort isznak. Az eredményeket dr.  Serge Renaud hozta nyilvánosságra 1991-ben és azóta egyre több tudóst és táplálkozás szakértőt ihletett meg a téma.

Miért olyan hasznos a vörösbor?

A szőlő erjesztett levének, vagyis a bornak nagyon sok összetevője van, és ezek közül sok nagyon fontos az egészségünk szempontjából. Ezeket nevezzük polifenoloknak, melyek valójában a bor színét és ízét is adják.

A polifenolok szervezetünkre számos védő hatással rendelkeznek. Hatással vannak a trombocitákra, így képesek megelőzni a vérrögök kialakulását. Kísérletek szerint a polifenolok erősebb antioxidánsok mint a C- vagy az E-vitamin, ami szintén nagy jelentőséggel bír, szerepe lehet a rákos megbetegedések megelőzésében és azok kezelésében is. A polifenolok képesek meggátolni az érelmeszesedésért felelős rossz koleszterinek oxidációját, így megakadályozzák, hogy elinduljon a meszesedés folyamata.

Az egyik legfontosabb flavonoid a procianidin, ami a friss vörösborban a legnagyobb mennyiségben megtalálható. A procianidin segít megvédeni a véredényeket, segítenek megfelelő működésében is, hiszen az egészséges véredények garantálják, hogy szerveink megőrizzék jó állapotukat, de szerepe van a rák megelőzésében is. Persze a boron kívül más élelmiszereink is tartalmazzák ezt az anyagot, mint például az alma, az áfonya, a kakaó és a csokoládé. A gránátalma és a dió például másféle polifenolokat tartalmaz, de ezek is ugyan olyan pozitív hatásokkal rendelkeznek.

A legfontosabb bordiétás szabályok

Először is gondolja át, mit eszik. Állítsa össze úgy az étrendjét, hogy az egészséges zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok egyensúlyban legyenek. Amikor vásárolni megy, olyan alapanyagokat válogasson össze, amelyek gazdagok sokféle vitaminban, és ásványi anyagban. Fogyasszon sok polifenolokban gazdag ételt vagy vörösbort, hogy megvédje az érrendszerét.

Mennyi vörösbort fogyasszunk a fogyókúrához?

Ahhoz, hogy a rezveratrol elősegítse a fogyást, napi 2-4 mg-ot tanácsos bevinni a szervezetbe.  Ha ezt a mennyiséget szeretnénk bor formájában magunkhoz vételezni, érdemes jó testes, lehetőleg biotermesztésű szőlőből készült házi vörösbort választani. Ebből elegendő naponta 2 dl ahhoz, hogy meginduljon a súlycsökkenés. Természetesen a vörösborban található rezveratrol akkor tudja látványosan kifejteni a hatását, ha a bor fogyasztása idején nem változnak étkezési szokásaink a fogyókúrát megelőzőekhez képest. Néhány hónap elteltével a kúra meghozza eredményét.

Ezt a néhány szabályt nem is olyan nehéz betartani, mégis nagyon sokat tehet velük a hosszú, egészséges életért.

Kellemes borfogyasztást  és fogyókúrázást kívánunk!