Mikor hízhatunk el a legkönnyebben?

Életünknek vannak olyan szakaszai, eseményei, amikor gyakrabban, vagy sokkal könnyebben alakul ki az elhízás.

Az ideális testsúly eltérő lehet nemtől, kortól, egyéni csontozattól, izomtömegtől stb. függően. Számítása a  testtömeg index segítségével az alábbiak szerint történik: Testtömegindex (Body Mass Index, BMI) = testsúly (kg) osztva a testmagasság (m) négyzetével.

A gyerekkorban kialakuló elhízás komoly probléma. Az Amerikai Egyesül Államokban szigorú kritériumok szerint ez a 6-11 évesek 27, illetve a 12-18 évesek 21 %-át érinti. Magyarországon más határértékek mellett 14%-ra teszik a gyerekek elhízásának arányát.

Megvizsgálták, hogyha valakinek a csecsemőkori, pl. 6 hónapos korabeli súlyát veszik kiinduló pontul, az nem nagyon függött össze felnőttkori súlyával. Azonban a 10-13 életévekben elhízott gyerekeknek már 8-16-szor nagyobb az esélye arra, hogy felnőttkorban elhízottak legyenek, mint a normál súlyú pubertás előtt álló gyerekeknek. A 10-13 éves korban kövér gyerekeknek már a 70%-a számíthat felnőttkorban elhízásra. Természetesen közel sem mindegyik kövér felnőtt volt kövér gyerek. 38%-a a kövér felnőtt férfiaknak, s 46%-a a kövér nőknek 11 éves korukban még normál súlyú volt.

A gyermekkori elhízás

A gyermekkori elhízás főleg a 10-13 éves korban fenyeget. Fő okai a fokozott energiafelvétel és a csökkent energialeadás. A mozgáshiánynak gyermekkorban még nagyobb szerepe van az elhízás keletkezésében, mint felnőttkorban. A gyermekkori elhízás oka sokszor a családban van, így a szülőkkel is szót kell érteni. Egy felmérés szerint viszont minél kevésbé képzettek, iskolázottak a szülők, annál gyakoribb a gyerekek elhízása.

A gyermekkori elhízás jelentősége abban áll, hogy nemcsak a zsírsejtek nagysága nő meg, hanem a száma is. Így, ha felnőttkorra is megmarad az elhízás, sokkal nehezebben kezelhetők. Másik hátrány, hogy bizonyos, nem teljesen egyöntetű adatok szerint a már gyermekkorban elhízott kövérek között többnek lesz magas a koleszterinszintje, vérnyomása nagyobb lesz köztük a szív-és érrendszeri betegek száma.

Terhesség alatti elhízás

A terhesség alatti elhízás a nők elhízásának gyakori oka. Bizonyos hormonális és anyagcserefaktorok is szerepet játszanak a keletkezésében, de az esetek nagy részében a túltáplálkozás, és a kevés mozgás a meghatározó. Sokan úgy érzik, hogy a magzat miatt kell jóval többet enniük, sokan sav-túltengés, fokozott étvágy vagy viszonylagos tétlenség miatt esznek többet. Pedig valójában csak 300 kcal-val kellene többet enniük, azt is inkább csak a harmadik trimeszterben a fokozódó alapanyagcsere miatt. Az első 3 hónapban csak 0,5-1 kg testsúlynövekedés javasolt, míg a II. és a III. trimeszterben kb. 5-5 kg. A különböző országok megfelelő testületei általában 11-15 kg testsúlynövekedést minősítenek kívánatosnak, de 7-11 kg testsúlynövekedést is, mint alsó határt, elfogadhatónak tartanak a terhesség alatt.

Sajnos, nem ritka a terhesség alatt kialakuló 25-30 kg-os elhízás sem. így a táplálkozásra már a terhesség elején oda kell figyelni, mert azután szigorú diétának, alacsony energiatartalmú fogyókúráknak a terhest már nem szabad kitenni, mert maga a terhesség hajlamosít az éhezési állapothoz hasonlóan a ketontestek keletkezésére, a szervezet sav-bázis viszonyainak megváltozására.

A terhesség alatti elhízásnak hosszú távú következményei vannak, a nagyobb testsúly szülés körüli anyai és magzati szövődményekre, gyakoribb műtétes szülésekre, hipertóniára, cukorbetegségre, menstruációs zavarokra hajlamosíthat.

A terhesgondozásban a rendszeres, legalább kéthetenkénti testsúlymérés kötelező.

A szoptatás alatti elhízás

A szoptatás alatti elhízás sem ritka. Gyakran abból a téves nézetből származik,hogy az anya azt hiszi, hogy annak érdekében, hogy legyen teje, sokkal többet kell ennie vagy többet innia. Persze nem mindegy, hogy milyen folyadékot.

Az étrendi tanácsok szerint maximum 550 kcal többletenergia-bevitel javasolt a szoptatási időszak alatt, persze egy elfogadható, normális, az energiaszükségletnek megfelelő 2000-2200 kcal-ás étrend mellett.

A fogamzásgátlók miatti elhízás

Fogamzásgátlók szedése alatt is kialakulhat elhízás, megnövekedhet az étvágy, és elsősorban a női hormont, az ösztrogént tartalmazó pirulák hatására testsúlynövekedés is kialakulhat. Ebből a szempontból nem közömbös a tabletták hormontartalma. Az utóbbi években egyre kisebb hormontartalmú szerekkel érik el a fogamzásgátlást, és ez a mellékhatások, így az elhízási hajlam csökkenésével is jár.

A dohányzás miatti elhízás

A dohányzás elhagyásakor fellépő elhízásról korábbi cikkeinkben már írtunk. Az elhízottak közel 5-10%-ánál tapasztalható, hogy elhízásuk a dohányzásra vezethető vissza.

A fizikai aktivitás csökkentése miatti elhízás

A fizikai aktivitás csökkentése okozta elhízásról oldalunkon már szintén többször esett szó. Ez gyakran az felnőttkor 20-30-as életéveire esik, sokszor kapcsolható a házasságkötéssel megváltozott életmódhoz is. A legkézenfekvőbb példa talán a versenyszerű sport abbahagyása utáni elhízás.