Gyermekkori elhízás

A gyermekek elhízása mostanában nagyon súlyos problémát jelent. Kimondhatjuk, hogy népbetegséggé vált. Elhízott gyermekkel már óvódás korban találkozhatunk, és ha nem kezeljük időben, akkor az iskolás évekre is kiterjed.

Persze sok embertől hallani, hogy, jaj de kis cuki, husika. De gondoljunk bele, hogy a gyermek maga mit érezhet. A túlsúlyos gyerekek visszahúzódóak, ügyetlenebbek. Emiatt sokszor jelentkeznek az agresszió kisebb tünetei. Ebből következik, hogy egy idő után a kortársai ki fogják közösíteni. Ezt pedig a maga módján fogja feldolgozni, mégpedig az evéssel. Ezzel fog magának örömet szerezni és a kilók csak jönnek és jönnek.

Amennyiben gyermekünk túlsúllyal rendelkezik, akkor vizsgáltassuk meg és akarjuk tudni az elhízás okát. Vannak esetek, amikor egészségügyi okok állnak az elhízás mögött, amit azonnal el kell kezdeni orvosolni, hogy a későbbiekben ne legyen ebből nagyobb probléma, egészségügyi elváltozás.

Amikor pedig semmilyen egészségügyi elváltozás nem áll az elhízás mögött, akkor kell megvizsgálni mind a gyermek, mind pedig saját magunk életmódját és változtatni kell rajta, annak érdekében, hogy gyermekünk elérje a korának és magasságának megfelelő testsúlyt.

Az életmódváltásnak két összetevője van. Az egyik és legfontosabb a rendszeres testmozgás. A másik pedig a diéta, ami nagy odafigyelést igényel, hiszen fejlődő szervezetről van szó.

Mint már említettük, az egész család életmódját meg kell vizsgálni. Nézzük a diéta szemszögéből. Ha a gyermeknek külön étrendet állítunk össze, és közben azt látja, hogy a család többi tagja teljesen mást eszik, akkor hamarosan szembe találjuk magunkat azzal a problémával, hogy el kezd ellenkezni és nem lesz hajlandó megenni, bármilyen finom is legyen. Másrészt pedig megalázottnak fogja magát érezni.

A legegyszerűbb lépés az, ha az étrendben minimalizáljuk a cukor és a szénhidrát mennyiségét. A tészták, a fehér kenyér, sütemények nagyon hizlalnak és tápértéket pedig alig hordoznak.

A fehérje dús tápanyagokat növeljük meg az étrendben, mert ezek elegendő energiát biztosítanak csemeténknek. Ezzel el tudjuk kerülni a levertséget és a fáradékonyságot.

Nem árt, ha gyerekorvossal konzultálva vitaminokat és nyomelemeket beszerzünk, mert ezáltal elkerülhető, hogy a különféle hiánybetegségek kialakuljanak. Így a fejlődése problémamentes lesz.

A gyermek soha nem éhezhet!

Az éhezés nem vezet eredményre és mindazonáltal komoly problémákat lehet vele előidézni.

A cukrot váltsuk ki mézzel vagy kukorica sziruppal esetleg fruktózzal. Ezek ugyanolyan jó édesítőszerek és ráadásul egészségesek is. Viszont a mesterséges édesítőszereket ne adjuk gyermekünknek, mert az ezekben található vegyi anyagok káros irányban vihetik a fejlődésüket.

Az utolsó pedig, hogy a rendszeres testmozgást fokozatosan vigyük bele a mindennapokba. Az agresszív viselkedés egyik kiváltó oka, hogy a fejlődő szervezet nem mozog eleget, kialakul egy mozgáshiányos állapot, mert az energia nincs kellőképpen levezetve.

Kezdetnek elég, ha heti egy-két alkalommal van edzés. Nem szabad rögtön különféle megerőltető erőnléti edzésekre kényszeríteni.

Mint az étkezésnél, a testmozgásnál is fontos, hogy ne egyedül csinálja, hanem a család igenis tegye oda magát. Egy kis esti kocogás, vagy kerékpározás még jobban össze tudja kovácsolni a családot. Amennyiben egyedül kell csinálnia valamit, akkor azt unni fogja, és megint előjön a kirekesztettség érzése.

Ha ezekre odafigyelünk, akkor minden sokkal egyszerűbb lesz és a csemete is nagyobb lelkesedéssel fogja belevetni magát bármilyen sportba és akkor észrevétlenül leolvadnak róla a kilók. Megszűnnek a napi problémák és egy életvidám lurkó fog körülöttünk felcseperedni.

Kapcsolódó cikk:

Szólj hozzá!