Paleolit táplálkozás

Rohamosan nő a Paleolit táplálkozás híveinek száma, mely módszer őseink szokásaira épül. Az irányzat legfőbb célja: kiiktatni az étrendünkből az olyan „civilizációs élelmiszereket”, mint a tejtermékek és a gabonafélék. Mindez idővel az ideális súly elérését eredményezi.

A Paleolit táplálkozás Szendi Gábor pszichológus, tudomány-kritikus nevéhez kötődik, aki hosszú évek kutatómunkája alapján részletesen kidolgozott egy több tízezer éves alapokon nyugvó életmódot, amely őseink táplálkozási szokásaiból indul ki.

Kutatásokból kiderült, hogy a földművelés és az állattartás meghonosodásáig, azaz 10-15 ezer évvel ezelőttig az ember nem fogyasztott gabonaféléket, illetve tejtermékeket, amely a természeti népek étrendjéből a  mai napig is hiányzik. Az ő táplálékuknak ugyanis 60-70 százaléka állati fehérjéből és zsírból, 30-40 százaléka pedig zöldségekből és gyümölcsökből áll. Emésztő- és enzimrendszerünk a mai napig nem alkalmazkodott a korábban ismeretlen gabonafélékhez, ami a legtöbbünknél fokozott szénhidrátterhelést, így elhízást, cukorbetegséget okozhat. Ugyanilyen gondban vagyunk a tejtermékek emésztésével is, amelyek az ember számára feldolgozhatatlan fehérjéket tartalmaznak.

Hogyan étkezz a Paleo-irányelveknek megfelelően?

Csökkenteni kell a cukor, a gabonafélék, a kenyér, a hüvelyesek, a tej és tejtermékek mennyiségét.

Növelni kell a zöldség, a gyümölcs, a sovány húsfélék és a magok fogyasztását. Kerüljük a burgonyát, a kukoricát és a nagy szénhidráttartalmú élelmiszereket (pl. a hajdinát is).

Tojást ehetünk, és kisebb mennyiségben zsírt is bevihetünk a szervezetünkbe.

Mit mivel helyettesíthetek?

  • Tehéntej helyett szója-, vagy rizstej
  • Tejföl helyett zabtejszín
  • Lágy sajtok helyett kemények
  • Kristálycukor helyett Stevia, vagy nyírfacukor
  • Margarin helyett pl. minimális kókuszzsír
  • Lizst helyett minimális mennyiségű zabkorpa, zablisz, vagy rizsliszt