Gyermekek egészséges táplálkozása

Amikor egy kisgyermek mindkét szülője 10 kg feletti súlyfelesleggel rendelkezik, körülbelül 75% az esély arra, hogy a gyermek is túlsúlyos lesz.

Ez nem pusztán a genetikai adottságokkal magyarázható. Nagyon nagy jelentősége van ugyanis annak is, hogy mit lát a kisgyerek a szüleitől és azok milyen példát mutatnak az étkezési szokásaikkal.

Abban az esetben ha a szülő a gyermeke előtt rendszeresen egészségtelen ételeket fogyaszt, a gyerek óhatatlanul is azokat fogja előnyben részesíteni!

Mindezek következtében a gyermek túlsúlya szinte biztosan kódolva van.

Mit tehet a szülő az elhízás elkerülése érdekében?

Már óvodáskorú gyermekeknél is figyelni kell a helyes táplálkozásra, hiszen az optimális fejődéshez elengedhetetlen a megfelelő táplálékbevitel.

De nem szabad elfelejteni: az egészséges táplálkozási szokásokat már gyermekkorban kell elsajátítani!

Az étrend összeállításának módja

Legyen változatos – A különböző ízek, illatok, színek, és textúrák segítenek abban, hogy a gyermek számára igazi élmény legyen az étkezés.

Egyensúlyban legyen –  Az egészséges étrend mindig megfelelő arányban tartalmaz összetett szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat.

Tartson mértékletességet – Kerülje a fehér cukrot tartalmazó édességeket, a finomított lisztből készült élelmiszereket és a gyorséttermeket.

Megengedett-e néha a gyorsétterem?

Már az óvodáskorú gyermekeket is csábítják a gyorséttermek speciális, gyermekjátékkal megspékelt kínálatai. A mai rohanó világban, valamint a globalizáció „káros” hatásai mellett a sajtburger, és a sült krumpli teljes kiiktatása az étrendből viszonylag nehéz feladat, ezért időnként nyugodtan engedje meg gyermekének, hogy „bűnözzön”. De a gyorséttermi látogatás ne legyen külön program a hétvégéken és közben újra és újra kerüljön az asztalra főzelék, nyers és párolt zöldség, gyümölcs, saláta, hogy a vitamindús ételek a mindennapok természetes és kívánatos velejárói legyenek.

A születésnapi zsúrokon a szokásos szendvicsek helyett pörgesse fel a fantáziáját, és tegye vonzóbbá a kínálatot különböző vicces formákkal, figurákkal – mindezt tudatosan egészséges ételekből. Olajos chips és édes kekszek helyett kínáljon tarka salátát, formára vágott nyers zöldségeket.

A választás szabadsága

Az ételek és az egészséges ételek megkülönböztetés és az azok közötti választás nagyon nehéz a kisgyermeknek számára. De nem lehetetlen! Francia kísérletekből kiderült ugyanis, hogy a gyermekek jó érzékkel válogatják ki a kiegyensúlyozott étrendhez szükséges ételeket akkor, ha nagyon széles a kínálati választék. Célravezető tehát ha együtt tervezik meg a menüt, így a gyermek is jelezni tudja az igényét, és az aránytalanságok is könnyebben kiküszöbölhetők.

Vonja be gyermekét a napi menü megtervezésébe, a hozzávalók megvásárlásába, az előkészítésbe és a főzésbe. Így felkeltheti az érdeklődését az egészséges életvitel iránt és később a főzéssel is sokkal kevésbé lesznek problémái.

Fogyaszthat tejet a kisgyermek?

A válasz egyértelműen igen! Kisgyermekek számara a tej és általában a tejtermékek fogyasztása a csontok és a fogazat egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen. Hiába a kalciumdús ételek (brokkoli, káposzta, mogyoró) fogyasztása, ezekből az ásványi anyagoknak hozzávetőlegesen csak 5-10 százaléka tud felszívódni a szervezetben. Gyermekkorban a tejből a kalciumtartalom 60%-a hasznosul. Naponta 0,5 liter tej, vagy azzal egyenértékű tejtermék fogyasztása volna célszerű.

Lehet-e vegetáriánus a gyerek?

Egy kisgyermek nagy valószínűséggel akkor lesz vegetáriánus, ha a szülei is azok. Ha a gyermeket is hasonlóan kívánja egy szülő nevelni, nagy odafigyeléssel kell pótolnia a szükséges tápanyagokat. Sokszor előfordul, hogy a gyermek hosszabb-rövidebb ideig nem kívánja a húst, ilyenkor azonban nem kell pánikba esni: rendszeres tej és tejtermék fogyasztása mellett nem baj, ha a gyermek egy darabig húsmentesen étkezik.