A legjobb diéta – Mi a legjobb számomra?

De jó lenne, ha lenne egy diéta a legjobb címszóval és nem kellene a rengeteg lehetőség között kutakodni a kiválasztásnál. Ezzel ellentétben sajnos nem lehet meghatározni, hogy melyik a legjobb.

Nem véletlenül van annyi féle és fajta, mert minden ember más és más. Vannak népszerű fogyókúrás módszerek, amelyek sok embernek hoznak látványos eredményt, de mindig megtalálhatók azok is, akiknél nem éri el a kívánt eredményt. Ennek ellenére megvannak a főbb ismérvek, amit figyelembe tudunk venni, mielőtt diétát választunk.

Első körben tájékozódjunk, hogy milyen diéták léteznek. Töméntelen lehetőség közül választhatunk. Nyilván fogunk találkozni hasonlóakkal, és lesz köztük olyan is, amik teljesen ellent fognak mondani egymásnak. Viszont egyet ne felejtsünk el, valahol, valakinek már bevált az a módszer.

Mindenképpen át kell gondolni, hogy mennyit is szeretnénk fogyni és természetesen mennyi idő alatt. Ha egy alkalom miatt szeretnénk lefogyni és a rendelkezésre álló idő igencsak szorít, akkor maradnak a gyors, villámszerű diéták, hiszen ebben az esetben nem a tartós fogyás, hanem az idő a meghatározó.

Azonban ha a fogyás célja az, hogy szebbek legyünk és jobban érezzük magunkat a bőrünkben, akkor feltétlen egy hosszú távú, életmódváltással egybekötött diéta az ajánlott. Ez ugyanis sokkal kevésbé viseli meg a szervezetet, valamint hosszútávon tartósabb eredményt hoz.

Elsőként mindig ki kell tűzni azt, hogy hány kilótól szeretnénk megszabadulni. Ehhez jó, ha ismerjük azt az adatot, hogy mennyi is lenne az ideális testsúlyunk. Erre nézve az internet világában rengeteg kalkulátor áll a rendelkezésre, de azért óvatosan ezekkel a számításokkal. Ezek a kalkulátorok nem veszik figyelembe a csontok milyenségét, tehát nem szentírás, amit ott adatot kapunk. Viszont útmutatásként kiváló, hiszen ennek az adatnak a birtokában már meg tudjuk határozni magunknak, hogy mit is akarunk elérni.

Amikor fogyókúrás módszert választunk, akkor tekintsük át életvitelünket, életmódunkat. Milyen munkát is végzünk, azaz inkább szellemi vagy fizikai a megerőltetés szempontjából. Gondoljunk bele, hogy ha bármelyik típust is vesszük, és az erőteljes megterhelést jelent számunkra, akkor egy diktatórikus diétát nem fogunk tudni betartani, és a munkánkat sem tudjuk majd maradandóan ellátni.

Azt is számításba kell venni, hogy van-e valamilyen krónikus betegségünk, amennyiben pedig van, akkor az nem-e valamilyen hiánybetegségből ered. A drasztikus, villámdiéták mindig időbeli korlát közé van szorítva. Ez nem véletlen. Tudniillik, ezen diéták valamilyen fontosabb tápanyagot mellőznek és ha hosszú távon folytatnánk azt a diétát, akkor szinte biztos, hogy hiánybetegségek lépnének fel. Ezért kell alaposan áttekinteni a diéta leírását, hogy még véletlenül se tetézzük a bajt és nehogy felerősítsük a már meglévő tüneteket.

Orvosunk tanácsát minden képen kérjük ki, mielőtt belekezdenénk a diétába.

Azt is meg kell vizsgálni, hogy általában milyen ételeket fogyasztunk. Ahhoz hasonlatos mintaétrenddel rendelkező diétát érdemes választani. Miért is? Hiszen ez által könnyebb lesz fogyókúrát betartani. Ha a normál étrendünkben gyakori a hús fogyasztása, akkor nem ajánlott szénhidráton alapuló diétát választani, mert hamar el kezd majd hiányozni a hús, és innentől fogva nehéz lesz betartani a fogyókúrát. Az is egyértelmű, hogy aki vegetáriánus, az ne térjen át protein diétára.

Tehát ha a megszokott étrendünkhöz hasonlatos diétát választunk, akkor sokkal könnyebb és sikeresebb lesz a folyamat.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy felkapott és népszerű diétába kezdenek bele. Az igaz, hogy valamiért népszerű, de távolról sem biztos, hogy emiatt megfelelő is lesz számunkra.

Amikor pedig sikerült megtalálni a számunkra megfelelő diétás módszert, akkor végig kell csinálni, hiszen ha félbeszakítjuk, vagy csak ímmel-ámmal csináljuk, akkor ne várjunk csodát.

Ezen az oldalon rengeteg módszert ismertetünk olvasóinkkal a teljesség igénye nélkül. Megtalálható rövid és hosszú távú megoldás, a legnépszerűbb diéták. Lesznek egymásnak ellentmondó módszerek, de a cél az, hogy mindenki megtalálja magának a legideálisabbat.

Sok sikert mindenkinek a fogyókúrához!