Az elhízás típusai

Az Egészségügyi Világszervezet kutatásai alapján már korábban kiderült, hogy az ember egészsége szempontjából nagy jelentősége van az elhízás típusának. Ilyen szempontból megkülönböztetünk főleg a hasra, törzsre terjedő, úgynevezett abdominális, centrális, képi hasonlattal élve alma típusú elhízást, szemben a csípőre, combra lokalizálódó körte típusú elhízással.

Az 1990-es évek vizsgálatai szerint az alma típusú elhízás az, amelyik különböző betegségekre, így szívkoszorúér-betegségre, magas vérnyomásra, cukorbetegségre, agyvérzésre, magas koleszterinszintre hajlamosít, szemben a körte típusú elhízással, mely inkább esztétikai probléma, legfeljebb a visszeresség gyakoribb jelenlétében.

Ez a kétféle típus sokszor ránézésre is elkülöníthető, de sokkal objektívebb az elkülönítés, ha bizonyos egyszerű méréseket elvégzünk:

  1. A derék magasságában lemérjük a haskörfogatot és a csípő, combok magasságában a legnagyobbnak talált körfogatot.
  2. Amikor a derékkörfogatot elosztjuk a csípőkörfogattal, és a hányados értéke férfiaknál 1,0, nőknél 0,85 fölött van, alma típusú elhízásról van szó. A nőknél a szélesebb medence, csípőlapát miatt alacsonyabb a határérték.

A kétféle elhízásban található különböző szövődményeknek elsősorban az az oka,hogy a hasi lokalizációjú zsírsejteknek anyagcseréje bizonyos fokig különbözik a szervezet többi zsírsejtjeitől.

A hasi zsírsejtek közül nem is a bőr alatti zsírszövetben, hanem a hasüregben található viszcerális zsírszövet sejtjeinek van nagyobb jelentőségük, ezek könnyebben adnak le zsírsavakat, melyek a véráram útján a májba kerülve különböző anyagcsere folyamatokat indukálnak. Elősegítik az egyik vérzsírféleség, a triglicerid szintézisét, mely együtt jár a HDL-koleszterinnek nevezett védőfaktor szintjének kedvezőtlen csökkenésével és a vércukorszint emelkedésével.

Eközben több inzulin is termelődik, de a sejtek rezisztensebbé válnak az inzulinnal szemben, nem tudják azt megfelelően felhasználni. Kialakul egy olyan állapot, melyet metabolikus szindrómának is neveznek, ahol együtt van jelen az abdominális, alma típusú elhízás, cukorbetegségre való hajlam, magas triglicerid-, alacsony védőfaktor HDL-koleszterin-szint, magas vérnyomás, melyek külön-külön és természetesen együtt is az érelmeszesedéssel járó betegségek rizikófaktorai, és ebből adódnak a szövődmények.

Az alma típusú elhízást férfias, „android” típusú elhízásnak is nevezik, mivel bizonyos hormonális befolyásnak is szerepe van keletkezésében. Ugyanakkor az alma típusú elhízás a nők körében sem ritka, sőt saját vizsgálataink szerint kórházi fogyókúrán résztvevő 400 elhízott közül a férfiak 66, a nőknek viszont 75%-ának volt alma típusú elhízása. Az elhízás típusa tehát nem egyértelműen nemhez kötött jellegzetesség.

A körfogatméréssel a bőr alatti és a viszcerális zsírszövetet nem lehet elkülöníteni, csak ultrahang vagy komputertomográfia segítésével, de az alma típus esetén rendszerint mindig megnő a viszcerális zsírszövet aránya is.

Amióta az elhízás típusainak jelentőségét megismertük, elmondható, hogy egészségi szempontból nem is annyira az elhízás mértéke, a testsúly nagysága, hanem a plusz zsírszövet elhelyezkedése, a zsírszöveti megoszlás a döntő.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Ideális testsúly = Egészség A mai ember életformája nem emlékeztet az egykori természetes viszonyokra. Az utóbbi évszázad gyors változásait, mérgező anyagait a táplálkozásban sem megszokni, sem ilyen gyorsan […]
  • Az elhízás kockázatai Számos kutatás rávilágított már, hogy elsősorban a hasra terjedő elhízás hozhat létre olyan állapotokat, betegségeket, melyek a szívkoszorúér-meszesedés, a szívinfarktus hajlamosító […]
  • Mi az elhízás valódi oka? Számos korábbi fogyókúrás cikkünkből kiderült, hogy a kóros, vagy viszonylag enyhe elhízás a zsírraktáraink növekedésének a következménye. Mitől növekednek a zsírraktáraink? Ez a kérdés […]
  • Fogyókúra szív- és cukorbetegség esetén Több olyan betegség is létezik, amelynek kapcsán még nem kell, vagy feltétlenül szabad lemondani az alakformálásról és fogyókúráról,  csak éppen körültekintőbben kell választani a diéták […]
  • Glikémiás Index (GI) Eredetileg kifejezetten diabéteszesek számára dolgozták ki azokat a diétákat, amelyek a glikémiás index (GI) figyelembevételére épülnek. A GI értéke azt mutatja meg, hogy a szervezetben […]

Szólj hozzá!