Rob Faigin fogyókúrás módszere

Rob Faigin fogyókúra módszere

Rob Faigin szerint a szervezet vagy szénhidrátégető vagy zsírégető módon dolgozik. A fogyókúra alatt egyszerűen átállítja a szervezetet a zsírégető üzemmódba. A túlsúly okozója általában a szénhidrát gazdag étrend.

Rob Faigin módszere a glukagoszintet emeli, ezáltal csökkenti az inzulin szintet.

A csökkentett szénhidrátbevitel rákényszeríti a szervezetet arra, hogy a szénhidráttartalék feldolgozása után a zsírból nyerje a megfelelő mennyiségű glukózt.

A túl sok szénhidrát fogyasztása alatt a szervezet zsírt raktároz, a túlsúly miatt fáradékonyabbakká, fáradtabbá válunk, édességigényünk a magas inzulin szint miatt megnő, hajlamosak leszünk az evést mint pótcselekvést alkalmazni.

A szervezeten belül létezik az inzulin és a glukagon egyensúlya, mely azt jelenti, amint az egyikből magasabb a felhasználás, a másik szintje csökken, ezt az egyensúlyt kell fenntartani, hogy ne legyen magas inzulin felhasználás. A hormonok egyensúlyba kerülésével megnő a szellemi, fizikai terhelhetőség, a közérzet javul.

Mi a különbség az inzulin és a glukagon között?

A szervezetünk jellemzően a glukózból nyeri az energiát ami az egyszerű cukor. A cukor vércukorrá alakul, melynek gyors feldolgozója az inzulin, ami jellemzően a feleslegesen jelentkező energiát zsírrá alakítja át és raktározza azt. A glukagon a testzsírból nyeri az energiát a szervezet számára, ha az egyensúly felborul a glukagon nem tudja olyan gyorsan feldogozni a megnövekedett zsírt, így kialakul a súlyfelesleg. Célszerű tehát pontosan annyi energiát bevinni ami egyensúlyban tartja az inzulin és a glukagon egyensúlyát.

A szénhidrát a szervezetben az inzulin termelést növeli, míg a fehérje bevitel a glukagon szintet, tehát ugyanúgy megfelelő mennyiségű energiát nyerhetünk fehérje bevitellel, mint szénhidrátbevitellel, pusztán a szénhidrát elhagyásával nem termelünk felesleges zsírt, ami túlsúly formájában jelentkezik.

Félre értés ne essék, az inzulinra szükség van, az inzulin juttatja el a vércukrot a sejtekhez, tölti fel a májban és az izomzatban lévő szénhidrát raktárakat, de a túlzott szénhidrátbevitellel a felhalmozott cukrot átalakítja zsírrá és testzsírként tárol.

A glukagon ezt a zsírt használja fel, égeti el energiává, azonban a túlzott zsírkészletet nem tudja feldolgozni. Rob Faigin diétája a szervezet működésében emeli a glukagon szintet, csökkenti az inzulinszintet, ezáltal kényszeríti rá a szervezetet a zsírégetésre, a diéta után a szervezet egyensúlya visszaállítható.

Rob Faigin pusztán az étrendet alakítja át, azáltal, hogy növeli a fehérje bevitelt.

Ügyeljünk arra, hogy étkezéseink napi 150-200 g fehérjét tartalmazzon, minimális mennyiségű zsiradékot és maximum 100 g szénhidrátot. Ezáltal kiürülnek a szénhidrátraktárak és a szervezet a felhalmozódott zsírból nyeri az energiát annak elégetésével, elérve a súlycsökkenést.

Mint minden diétánál itt is nagyon fontos a magas rost és folyadékbevitel, napi 2-2,5 l ásványvizet (lehetőleg szénsavmenteset), tisztított vizet vagy teát (100%-os gyümölcsteát vagy zöld teát) fogyasszunk. Kerüljük a cukros üdítőket, a cukor tartalmú gyümölcsleveket.

A diéta alatt mindenképpen kerüljük el az alábbi élelmiszerek fogyasztását:

 • bab
 • burgonya
 • cukor
 • cukrásztermékek
 • édes tészták
 • kenyér, 100 gr-ig fogyaszthatunk teljes őrlésű lisztből készült ételeket
 • kukorica
 • lencse
 • méz
 • sárgaborsó
 • zöldborsó

A gyümölcsök közül kerüljük el a banánt. Igyekezzünk magas folyadék és rosttartalmú gyümölcsöt enni, mint az alma, citrom, grape-fruit.

A diéta alatt naponta négyszer étkezzünk, a napi 100 g-s szénhidrátbevitel miatt két hét után tartsunk egy szénhidrát napot. Mivel a szervezet felélte a szénhidráttartalékait, ezért ne kezdjünk el különböző szénhidrátokat habzsolni, a szénhidrátfeltöltés egészséges módja a gyümölcsfogyasztás, a szervezet gyümölcscukorral való feltöltése. Ezen a napon fogyaszthatunk banánt, narancsot, almát, szőlőt, szilvát.

A diéta egyik leghatékonyabb kiegészítője a mozgás, mely napi 15-30 perc kellemes, örömet okozó mozgás legyen. Ez lehet futás, erőltetett séta, úszás, torna, bármilyen testmozgás ami örömet okoz.

A diéta ideje alatt különösen figyeljünk a napi 2-2,5 l. folyadékbevitelre.

Kellemes fogyókúrázást kívánunk Rob Faigin módszerével!

Kapcsolódó bejegyzések

 • Fehérje- és szénhidrát-szétválasztó diéta Fogyókúra éhezés nélkül Világszerte sok millió ember követi az amerikai testkontrolldiéta szabályait, szétválasztva a szénhidrátokat a fehérjéktől, anélkül, hogy pontosan tudnák, mi ennek […]
 • Rizsdiéta – fogyókúra a rizzsel Rizsdiéta, fogyás rizzsel A keleti filozófia szerint a rizs az az élelmiszer, amely olyan arányban tartalmaz jin és jang energiákat, hogy az képes hatékonyan segíteni a szervezet […]
 • Téli, diétás nassolni valók Fogyókúrás nassolás a hosszú téli estéken A hideg téli nappalokon - nem is beszélve a végtelennek tűnő estékről -, természetes, amikor az átlagosnál is erősebb vágyat érzel egy kis […]
 • Vércsoport diéta Vércsoport diéta A vércsoport diétával a vércsoportunknak megfelelő legoptimálisabb étkezési szokások bevezetését tesszük lehetővé. A vércsoport diéta Dr. Peter J. D’Adamo nevéhez […]
 • 4 hét alatt -9 kiló – egészséges fogyókúra 4 hét alatt, -9 kiló az egészséges fogyókúrával Szabadulj meg örökre a túlsúlytól! Szeretnél egy olyan diétás programot kipróbálni, amely nemcsak megszabadít a súlyfeleslegtől, hanem […]

Szólj hozzá!