Milyen a jó a víz? Milyen vizet érdemes inni?

Egy átlagos testalkatú ember napi 2-3 liter folyadékot veszít ilyen olyan módon, mint például vizelet, izzadás, légzés, mozgás. Ha ezt nem pótolod, akkor tested kiszárad.

Ideális esetben 15-20 kilónként 1 liter folyadék fogyasztása lenne ideális. Emellett persze számításba kell venni a hőmérsékletet és az izzadás mértékét is. Azonban ne csak a mennyiségre figyelj oda, hanem a minőségre is!

A minőség miért is olyan fontos? Szerveink tekintélyes mértékben tartalmaznak vizet, és a sejten belüli és kívüli közeget is alapvetően víz alkotja. Az emberi szervezet körülbelül 70%-a víz.  A sejten belüli közeg adott, és enyhén savas jellegű, de a külső közeg, amely enyhén lúgos igen érzékenyen reagál a szervezetbe folyamatosan bevitt táplálékra és vízre. Egy apró változás is már igen komoly problémákat tud okozni, ami számunkra már csak különböző betegségek formájában fog megnyilvánulni. Éppen ezért nagyon, de nagyon oda kell figyelni, hogy milyen folyadékot iszunk meg, milyen a minősége.

Érdekes, hogy az emberi szervezet akár 30 napig is bírja evés nélkül, viszont folyadék nélkül csak 72 órát bír. Már csak ebből is látszik, hogy a víznek életbevágóan fontos szerepe van a mindennapokban.

Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen folyadékot iszunk. A 100%-os gyümölcslevek hozzáadott cukrot nem, de rengeteg gyümölcssavat tartalmaznak. Az üdítők legtöbb esetben cukrot és különböző savakat rejtenek magukban. A kávé és a fekete tea is a szervezet elsavasodását segíti elő.

A következőket érdemes tudni a víz feladatairól:

 • Javítja a szervezet immunrendszerét
 • Elszállítja a tápanyagokat a sejtekhez
 • Segíti az anyagcsere folyamatokat
 • Erősíti a szívet és a vérkeringést
 • Elősegíti a vesék működését, optimalizálja a test tisztulási folyamatait
 • Segíti az emésztést, megakadályozza a gyomorsav túltengését
 • Növeli a koncentráló és teljesítőképességet
 • Rugalmassá teszi az ízületeket
 • Frissességet és rugalmasságot ad a bőrnek
 • Aktiválja az idegrendszert, és csökkenti a stresszre való hajlamot

Látható, hogy ezen létfontosságú feladatok ellátására csakis jó minőségű, tiszta víz képes. Ha hosszú távon rossz minőségű vizet iszunk, akkor az megbetegíthet és tovább savasíthatja a szervezetet.

A jó minőségű víz ismérvei:

 1. Tisztított víz legyen
 2. Lúgos kémhatású legyen
 3. Elektronokban gazdag antioxidáns hatású legyen
 4. Sejt szinten hidratáljon

Csapvizet ne igyunk, ha egy mód van rá. Napjainkban a vizet tisztítani kell, mert fokozott a talaj- és környezetszennyezés, és az óceánokba öntik a szemetet. Ezért a csapvíz klórral van fertőtlenítve, viszont a vízben található egyéb anyagokkal reakcióba lépve átalakul és további, az egészségre káros klórvegyületeket hoz létre. Károsíthatja az emésztőszerveket, érfalakat, de az agyat is. Tönkreteszi a szervezet E- vitamin készletét és szívproblémák lépnek fel.

A tiszta desztillált víz pH értéke 7. Minden ami e fölött van az lúgos kémhatású. A lúgos víz segít semlegesíteni a testben lévő savakat és méreganyagokat, ami mind az egészségünk és mind a fogyás szempontjából létfontosságú.

A legtöbb vízben a vízmolekulák tízesével, húszasával összetapadnak, és ezek a nagy molekula tömörülések nem tudnak kellően áthatolni a sejtek membránjain, és így nem tudják a sejteket belülről hidratálni.

Összegezve

Alapvető – különösen egy fogyókúra alatt – hogy sokat igyunk

A víz a legjobb választás a folyadékvesztés pótlására

Az ideális víz tisztított, antioxidáns hatású, lúgos, sejt szinten hidratál.

 

Kapcsolódó bejegyzések

 • Fogyasztó és zsírégető vitaminok – könnyebb fogyás A táplálékot vagy zsírrá, vagy energiává alakítjuk. Konkrétabban: az elfogyasztott ételt vagy elraktározzuk, vagy pedig energiaforrásként használjuk. Az elraktározott étel a későbbiekben […]
 • Vércsoport diéta Vércsoport diéta A vércsoport diétával a vércsoportunknak megfelelő legoptimálisabb étkezési szokások bevezetését tesszük lehetővé. A vércsoport diéta Dr. Peter J. D’Adamo nevéhez […]
 • Vitaminokkal a zsírfelesleg ellen A vitaminok és a fogyókúra kapcsolata A kíméletes, ugyanakkor eredményes fogyókúrázáshoz olyan élelmiszereket érdemes választani, amelyek egészségesek, ízletesek és természetes módon […]
 • Gyümölcsdiéta: ezért nem tudsz fogyni vele a szakértő szerint Remélhetsz hosszú távú fogyást a gyümölcsdiétától? Dr. Csiszár Miklóst kérdeztük. A gyümölcsdiéta sokak számára vonzó lehet, hiszen nem kell lemondani az édes ízekről, ráadásul a […]
 • Megállt a fogyás? Egy módszer, amivel átlendülhetsz a holtponton! Diéta közben olykor leállhat a súlycsökkenés. Sajnos előfordul, hogy hiába tartod be az összes diétás előírást és az étrendet, valamint hiába mozogsz eleget, a fogyás egyszerűen […]

“Milyen a jó a víz? Milyen vizet érdemes inni?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!