Jelzőlámpa diéta

Akár heti 2 kiló mínusz a felesleges kilóidból! Tartós és folyamatos fogyás éhezés nélkül!

Ezt a diétát Neked találták ki, ha szeretnél végleg búcsút mondani a feleslegesen felhalmozott kilóidnak!

A jelzőlámpa diéta néven elhíresült fogyókúrás módszert Martin Katahn publikálta 1996-ban, aki a Vanderbilt Súlykontroll program alapítója és igazgatója. Maga a diéta a színes zöldségekben és gyümölcsökben található piros, sárga és zöld fitokemikáliákra épül.

Fontos tudni, hogy a diéta célja nemcsak a testsúly tartós csökkentése, hanem az egészség megőrzése, és a várható élettartam meghosszabbítása is.

A diéta működése

Ez a diétás program azt helyezi kilátásba neked, hogy amennyiben követed, akkor folyamatosan szabályozni tudod a súlyodat, nem szenvedsz majd hiányt semmiben. Ami pedig nagyon fontos, hogy egy olyan eszköz kerül a kezedbe, ami egész életre szóló a rák és szív-, valamint más az idő előre haladtával járó betegségek megelőzésében.

Maga a diéta a növényi alapú élelmiszerekben fellelhető színes fitokemikáliák alkalmazására épül. A fogyókúrás program szerint ezeknek három fő csoportjuk létezik. Az első csoport tagjai a piros-sárga, a másodiké a narancssárga, a harmadiké pedig a zöld ételekben találhatóak meg nagyobb mennyiségben.

Számos tudományos bizonyíték támasztja alá a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonák egészségmegőrző és fogyókúrás hatását. Egyfajta életmód programmá is alakítható ez a fogyókúra, hiszen természetes, növényi alapanyagokat és antioxidánsokat jócskán tartalmaz az étrend. Ehhez annyi a teendőd, hogy a mintaétrendben szereplő adagokat kell fokozatosan növelned, de csak is az után, hogy elérted a kívánt súlyt.

Nincsenek rossz ételek, bár egyes élelmiszerek fogyasztását korlátozza a program. Ide tatoznak a zsiradékok és a vörös húsok. A diéta értelmében naponta akár kilenc adag gyümölcsöt és zöldséget, valamint 6-11 adag gabonafélét is fogyaszthatsz. Eközben a bevitt kalóriamennyiségnek csupán 20%-a származik zsírokból. Szárnyas húsokból és halból célszerű naponta 15-20 dekát fogyasztanod.

Tejtermékekből a zsírszegény változatot válaszd, és ne igyál üdítő italokat, valamint mellőzd a kávét is.

A fogyást folyamatosan előrehaladva, különösebb megterhelés nélkül érheted el. A diéta alatt hetente egy-két kiló mínuszra számíthatsz. Mivel az első héten főleg a salakanyagok és a felesleges víz távozik, ezért az első héten nagyobb súlyvesztésre is számíthatsz.

Mintaétrend a diétához

1. fogyókúrás nap

Reggeli: egy bögre gyümölcslé, fél bögre gabonapehely, néhány szem aszalt gyümölcs, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér.

Tízórai: egy alma.

Ebéd: nagy adag, tetszőleges mennyiségű saláta, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, egy bögre gyümölcs, egy bögre gyümölcslé.

Uzsonna: egy narancs.

Vacsora: 15 dkg csirkemell grillezve, két bögre zöldség, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, desszertként tetszőleges gyümölcs.

2. fogyókúrás nap

Reggeli: egy bögre gyümölcslé, egy bögre gyümölcs, egy szelet francia pirítós.

Tízórai: egy narancs.

Ebéd: egy-két tányér gyümölcsleves, egy bögre gyümölcs, két szelet teljes kiőrlésű kenyér egy-egy vékony szelet sonkával.

Uzsonna: egy alma.

Vacsora: 15 dkg tengeri halfilé párolva, egy bögre főtt zöldséggel, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, desszertként tetszőleges gyümölcs.

3. fogyókúrás nap

Reggeli: egy bögre gyümölcs, egy tányér gyümölcsleves, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér.

Tízórai: egy alma.

Ebéd: egy bögre gyümölcslé, 10 dkg pulykamell grillezve, egy bögre főtt zöldséggel tálalva.

Uzsonna: egy alma.

Vacsora: tetszés szerint zöldségsaláta, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, desszertként tetszőleges gyümölcs.

4. fogyókúrás nap

Reggeli: egy bögre gyümölcslé, fél bögre gabonapehely, néhány szem aszalt gyümölcs, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér.

Tízórai: egy kivi.

Ebéd: egy bögre gyümölcs- vagy zöldséglé, egy szendvics két szelet teljes kiőrlésű kenyérből, egy vékony szelet sonkával, zöldségekkel, és egy bögre gyümölcs.

Uzsonna: egy kivi.

Vacsora: 10 dkg tengeri halfilé grillezve, egy bögre főtt zöldséggel, desszertként pedig tetszőleges gyümölcsből saláta.

5. fogyókúrás nap

Reggeli: egy bögre friss gyümölcs, egy teljes kiőrlésű péksütemény, egy bögre gyümölcslé.

Tízórai: egy alma.

Ebéd: két bögre zöldséges tésztasaláta – teljes kiőrlésű tésztából -, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, egy bögre gyümölcslé.

Uzsonna: egy alma.

Vacsora: 15 dkg csirkehús, egy bögre zöldségsalátával, desszertként gyümölcs.

6. fogyókúrás nap

Reggeli: egy bögre gyümölcslé, fél bögre gabonapehely, néhány szem aszalt gyümölccsel, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér.

Tízórai: egy alma.

Ebéd: egy bögre gyümölcslé, 15 dkg tengeri halfilé megsütve, egy bögre paradicsom salátával.

Uzsonna: egy alma.

Vacsora: 15 dkg pulykamell párolva, egy bögre zöldségsalátával, desszertként pedig gyümölcs.

7. fogyókúrás nap

Reggeli: egy bögre gyümölcslé, fél bögre gabonapehely, néhány szem aszalt gyümölcs, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér.

Tízórai: egy alma.

Ebéd: egy-két tányér gyümölcsleves, egy-két bögre zöldségsaláta, egy bögregyümölcs.

Uzsonna: egy narancs.

Vacsora: 15 dkg csirkehús, egy bögre zöldségsaláta, desszertként tetszőleges gyümölcs.

 

Az adagok kiméréséhez használj két decis bögrét. A diétát várandós és szoptatós valamint tinédzserek és daganatos és emésztőszervi megbetegedésben szenvedők nem alkalmazhatják.

Mielőtt elkezdenéd a diétát, minden képen kérd ki háziorvosod véleményét!