Dean Ornish Diétája

Ez az alacsony zsírtartalmú vegetáriánus étrend olyan összetett szénhidrátokat tartalmaz, mint a gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök. A Dean Ornish Diéta, amellett, hogy támogatja a fogyást, segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatait.

A Dean Ornish Diéta története

Dean Ornish professzor a kaliforniai San Franciscó-i Egyetem kardiológusa. Az 1990-es évek óta számtalan tanulmányt és tudományos publikációt jelentetett meg, amelyek azt mutatják, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések visszafordíthatok az egészséget támogató, a test zsírraktárait felszámoló életmóddal és diétával.

Dean Ornish könyve, az „Eat More, Weigh Less” a New York Times bestsellerlistáját vezette 2002-ben.

Hogyan működik a diéta?

Vegetáriánus elveken alapuló, szív- és érrendszeri megbetegedéseket visszafordító fogyókúra, amely támogatja a „teljes élelmiszerek”, az összetett szénhidrátok, a sokféle zöldség és gyümölcs fogyasztását az ajánlott szénhidrát- és fehérjebevitel érdekében.

A tervben szereplő élelmiszerek megfelelő energiát biztosítanak, így az emésztés nem lassul le, és nem keletkezik éhségérzet.

A bevitt kalória csupán 10%-a származik zsírokból, emiatt nagyon szigorú a diéta. Szintén korlátozza az egyszerű szénhidrátok bevitelét (mint amilyen a cukor és a méz). A kettő együtt – a zsír- és szénhidrátmegvonás megóv minket a túlzott kalóriabeviteltől, a magas rosttartalom viszont segít a teltségérzés elérésében.

A tortilla-chipsnek alacsony a zsírtartalma, a salsában pedig fítokemikáliákban gazdag zöldségek szerepelnek.

A diétának az artériás megbetegedések kockázatának csökkentésében, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának visszafordításában játszott szerepe tudományosan bizonyított.

A fogyást pedig az alacsony kalóriabevitel biztosítja.

Szabadon fogyasztható táplálékok

 • uborka
 • zeller
 • spenót
 • zöldségek
 • néhány salátaféle

Tiltott „gyümölcsök”

 • zsírok és olajok
 • mogyorófélék
 • magvak
 • avokádó
 • fehér liszt
 • fehér rizs

A diéta előnyei és hátrányai

A fogyás mellett Dean Ornish diétája támogatja a szív egészségét, és jórészt a fitokemikáliákban gazdag, vegetáriánus típusú ételek fogyasztását javasolja. Ugyanakkor ez a fogyókúra szigorúbb, mint egy standard vegetáriánus étrend.

A húsfogyasztók és azok, akik a tipikus nyugati diétákhoz vannak hozzászokva, éppen ezért nem fognak könnyen alkalmazkodni hozzá.

A mogyorófélélékből és halakból származó zsírbevitel visszaszorítása segíthet a szívkoszorúér-elzáródás és az artériás megbetegedések megelőzésében, bár ezek jó forrósai az egészséges omega-3 zsírsavaknak.

Kinek való a Dean Ornish Diéta?

Vegetáriánusok, félig vegetáriánusok és bárki, aki élvezi az ételek elkészítését és változatosságát, kedvelni fogja ezt a diétát. A programot könnyű követni azoknak, akik megvannak hús és sült ételek nélkül. Körültekintő tervezés mellett ez a vegetáriánus stílusú étrend kevésbé drága, mint egy hagyományos fogyókúra, mert a jó minőségű húsáru általában a legdrágább hozzávaló egy diéta során.

Kinek nem ajánlott ez a diéta?

Növésben lévő gyerekeknek, főleg fiatal lányoknak viszont nem ajánlott. Terhesek vagy terhességet tervezők, vérszegénységben vagy csontritkulásban szenvedők és azok, akiknek alacsony kálium bevitelt javasoltak, konzultáljanak orvosukkal a diéta megkezdése előtt. Ha követik a kúrát, akkor győződjenek meg róla, hogy elég vasat, kalciumot, cinket és B12-vitamint fogyasztanak.

Hol jutok hozzá az alapanyagokhoz?

A Dean Ornish kúra nem igényel speciális vagy egzotikus élelmiszereket – így minden benne szereplő étel alapanyaga beszerezhető egy átlagos élelmiszerboltban.

Életmódváltás

A Dean Ornish Diéta erősen javasolja a minden részletre kiterjedő életmódváltást – beleértve a stressz csökkentését, a meditációt és a mértékletes edzés bevezetését, továbbá a cigarettáról való leszokást!

Röviden a Dean Ornish Diétáról

A diétát közepes időtávon, viszonylag kevés rugalmasság mellett, nem igazán családbarát módon, de olcsón folytathatjuk. Előnye, hogy tudományos jól megalapozott.