Fehérje- és szénhidrát-szétválasztó diéta

Fogyókúra éhezés nélkül

Világszerte sok millió ember követi az amerikai testkontrolldiéta szabályait, szétválasztva a szénhidrátokat a fehérjéktől, anélkül, hogy pontosan tudnák, mi ennek az értelme.

Dr. Martin Noelke német orvos módosította, egyúttal egyszerűsítette az amerikai fogyókúrás módszert, könnyen követhető szabályokat felállítva a diétára. Állítása szerint sikerült megtalálnia a tudományos magyarázatot a módszer fogyasztó hatására.

Dr. Noelke szerint a szétválasztó diéta hatására jelentős mértékben csökken a vér inzulinszintje. Ez azért fontos, mert az inzulin nem csupán a vércukor szintjét szabályozza, hanem egyúttal a zsírszövetek képződéséért és gyarapodásáért is felelőssé tehető. Különösen a fehérjedús táplálkozás esetén alacsony az inzulinszint, ráadásul étkezés után tovább fennáll a telítettségérzet.

Néhány alapvető szabály betartása elengedhetetlen, ha fogyni szeretnénk: pl. a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű lisztből sütött pékáru fogyasztása ajánlott.

A szétválasztó diéta korábbi formái Dr. Noelke szerint túlságosan bonyolultak voltak, ezért szükségessé vált a szabályok módosítása, leegyszerűsítése: ha táplálkozunk, a fehérjében, illetve szénhidrátban gazdag táplálékokat nem szabad egyszerre fogyasztani. Ehelyett ezeket úgynevezett semleges hatású élelmiszerekkel kell kombinálni. Utóbbiak olyan élelmiszerek, amelyek fehérje-, illetve szénhidráttartalma viszonylag alacsony.

A fehérje-, illetve a szénhidrát dús étkezések között legalább négyórányi időnek kell eltelnie.

A főétkezések közötti időszakban a legcélszerűbb gyümölcsöket fogyasztani. Természetesen nem kötelező a szétválasztó diéta állandó, mindennapi betartása, viszont ha valaki egyszer megtapasztalja annak jótékony hatását, aligha fog róla lemondani a későbbiekben. A módszerrel könnyen kivédhető a régóta fogyókúrázók réme, az úgynevezett jojóeffektus, azaz a fogyást követő gyors visszahízás, ráadásul havi 2-3 kg fogyás érdekében a diéta betartása mellett nem szükséges az éhezés.

Természetesen – mint a legtöbb fogyókúrás módszer esetében – a fogyás szempontjából fontos a rendszeres testmozgás is. Az edzéstervet minden esetben egyénre szabottan kell összeállítani. Általános elvnek tekinthető, hogy a fizikai terhelés csak olyan mértékű lehet, hogy mozgás közben képesek legyünk hosszabb mondatok elmondására; helyesebb azonban a pulzusszám rendszeres ellenőrzése. Aki különösen eredményes szeretne lenni, jól teszi, ha éhgyomorra végzi a testedzést, mert ilyenkor meglehetősen alacsony a vér inzulinszintje.

Sok dietetikus szakember kritizálja a szétválasztó diétát, szerintük a fehérjék és szénhidrátok szétválasztása nem okozhat fogyást, mert azt kizárólag a kalóriabevitel csökkentése révén lehet elérni. A módszer felfedezője, az amerikai orvos, Dr. Howard Hay 90 esztendővel ezelőtt saját egészsége visszanyerését köszönhette a szétválasztó diétának. Gyógyulása után azon fáradozott, hogy a módszer tudományos magyarázatát megtalálja. Akkoriban még nem tudtak az inzulintermelés és a zsírszövetek képződése közötti összefüggésről, ezért Dr. Hay a diéta sikerét a savbázis egyensúlyra gyakorolt kedvező hatással magyarázta.

Dr. Noelke szénhidrát-szétválasztó diétájának alapszabályai

  • Mellőzzük a cukrot, a süteményeket és az édességeket, mert ezek erőteljesen emelik az inzulinszintet. A sok inzulin hatására néhány óra múlva jelentősen csökken a vér cukortartalma, aminek farkaséhség lesz a következménye.
  • Fehér kenyér helyett lehetőleg teljes-kiőrlésű lisztből készített kenyereket együnk. Ezek rosttartalma csökkenti az inzulintermelést és meghosszabbítja a jóllakottság érzetét.
  • Csak kalóriamentes italokat igyunk!
  • A szénhidrátokban gazdag ételek a szétválasztó diéta értelmében vegetáriánus fogások, ami azt jelenti, hogy rizzsel, tésztafélékkel és burgonyával zöldségeket kombinálunk. Igyekezzünk ezeket az ételeket lehetőleg minél kevesebb zsiradékkal elkészíteni.
  • Ha húst vagy halat szeretnénk enni, köretként csak zöldségeket fogyasszunk, és lehetőleg együnk előtte nyers salátát. A húsokhoz, halhoz és tojáshoz nem szabad burgonyát, tésztát, kenyeret vagy rizst enni!

Jól látható, hogy dr. Hay elveit e rendszerben csak a 4. és 5. pontban leírtak szerint kell szigorúan betartani. Gyümölcsöt – az erjedés és annak kellemetlen tünetei elkerülése érdekében – tízóraira vagy uzsonnára ajánlatos enni.

Sikeres fogyást kívánunk a szénhidrát-szétválasztó diétával!