Alapleves a levesböjthöz

Ezt az alaplevest nap mint nap más ízűvé tehetjük különféle hozzávalók hozzáadásával a böjt során.

Piros alapleves

Hozzávalók: 3 db közepes nagyságú burgonya, 2 db nagy paradicsom, 1 db piros színű paprika, 350 ml zöldségleves, zöld-fűszeres só.

A burgonyát hámozzuk és mossuk meg, majd vágjuk kis kockákra. A paradicsomból távolítsuk el a csumát, ezután rövid időre merítsük forró vízbe, húzzuk le a héját és szintén vágjuk kis darabokra. A paprikának vágjuk ki a magházát, mossuk meg, majd szintén daraboljuk fel.

A zöldségeket a forrásban lévő zöldséglevesben közepes hőfokon főzzük 20 percig. Végül pürésítsük és némi zöld-fűszerrel tegyük pikáns ízűvé.

Változatok a piros alaplevesre

  • Egy közepes cukkinit pucoljunk meg, mossuk meg és vágjuk kis darabokra. A cukkini darabokat külön pároljuk meg egy kis levesben, öntsük le, fűszerezzük zöld-fűszerekkel (rozmaring, oregano, kakukkfű, bazsalikom) és fűszersóval, majd melegen adjuk a kész leveshez.
  • Tisztítsunk meg egy padlizsánt, mossuk meg és vágjuk kis darabokra. Pároljuk meg egy kis levesben, és pürésítsük.
  • Pucoljunk meg egy hagymát és egy fokhagymagerezdet, és pároljuk meg egy evőkanál olívaolajon. Adjuk hozzá a leveszöldséget és rövid ideig pirítsuk meg. Öntsük fel a levessel és pároljuk meg.
  • Egy csomó friss (vagy egy púpozott evőkanál szárított) zöld-fűszert (rozmaring, kakukkfű, oregano, bazsalikom) mossunk meg, aprítsunk fel és ezzel ízesítsük a levest.

Kellemes böjtölés kívánunk a levesböjttel!