Rágd meg rendesen és fogyókúrázz hatékonyan!

Étkezés közben rágj nyugodtan, alaposan és ízletesen!

Jó tudnod, hogy az ételek alapos megrágása azért is olyan fontos, mert az emésztési folyamatok már a nyál segítségével megkezdődnek. A nyálban található bontóenzimek segítségével ugyanis sokkal alaposabb lesz a lebontó folyamat, mintha e nélkül kerülne a táplálék az emésztő rendszerbe.

Ez folyamat a fogyókúrázóknál különösen lényeges, hiszen ha nem rágják meg kellően az ételt, a szervezetnek sokkal nehezebb lesz a dolga, és jóval több ideig is tart az emésztés, így az anyagcsere is!

A gyors anyagcsere segíti a fogyást” – magyarázta dr. Filiczky István gasztroenterológus, táplálkozási szakértő.

A legenda szerint egy százéves, ámde életerős és jó kedélyű dervis így válaszolt, amikor tanítványai a hosszú élet titkáról kérdezték: „Rágj meg minden falatot annyiszor, ahány éves vagy!”

Egy kísérletben nemcsak magasabb testzsírt, hanem nagyobb vércukor- és inzulinszintet mértek azoknál, akik gyorsan a kelleténél gyorsabban ettek. Más kutatás szerint a gyors étkezés számos anyagcsere-problémához is vezethet, illetve az emésztés mértéke is felborulhat, elhízást előidézve. A gondos rágás hatására enyhülnek az emésztési problémák és jól felszívódnak a tápanyagok, ami erősíti az immunrendszert.

Meddig rágódjunk az ételeinken?

Tudósok már régen kimutatták, hogy az agynak legalább húsz perc kell, hogy jelezze a jóllakottság érzését. Ha többet rágunk, kevesebbet fogunk enni, mert az agynak lesz elegendő ideje jeleket küldeni a gyomornak, hogy mikor lesz elég az evésből. Kicsiket harapjunk az ételből, mert az is elegendő, ugyanis az optimálisan megrágott szilárd étel térfogata jelentősen megnő.

Ha nagy falatot veszünk a szánkba, azt túl hamar lenyeljük majd: még az előtt, hogy jól megrágtuk volna. A legtöbbször, említett szám az optimális rágásra vonatkozóan falatonként 30-40, de 20 és 50 közötti, „kötelező” étel-megrágásról is hallhatunk. A falatokat addig kell rágni, amíg már egészen pépes-krémes állagúak lesznek, és csaknem folyékonnyá válnak a szánkban.

„Szájkosár” a rosszul rágóknak

Japán kutatók kifejlesztettek egy gépet, ami csipog, ha evés közben megvan az optimálisnak tartott harminc rágás. A túlméretezett fülhallgatóra emlékeztető szerkezet elektronikusan méri a száj izmainak mozgását, és minden harmincadik izom-összehúzódáskor figyelmeztet, hogy a falat állapota immár megfelelő, és jöhet a nyelés.

Ennivaló színkavalkád

A színpszichológia is a diétázók segítségére lehet, ha a fogyókúra alatt figyelembe veszik a különböző színeinek étvágyra gyakorolt hatását.

Piros szín: Konyhai kiegészítők kedvelt színe, hiszen kitűnő étvágygerjesztő. Fogyókúra idején kerülendő!

Kék szín: A fogyókúrázók konyhájának ideális színe! Étvágycsökkentő és nyugtató hatású, amit érdemes, a konyha, az étkező, a szalvéta vagy a tányérkészlet kiválasztásánál is szem előtt tartani.

Narancssárga szín: Hasonlóan a piroshoz, a narancssárga szín is tovább fokozza az étvágyat, igaz, azt is kimutatták, hogy ducikra éppen, hogy étvágycsökkentő hatással bír.

Érezd jobban az ízeket!

Az ételek helyes és hatékony megrágáskor felfedezhetők és élvezhetők azok az ízek is, amelyeket a korábbi habzsoláskor legtöbbünk észre sem vett. Rágás közben egyes ételek íze megváltozik, ez pedig különleges kulináris élményhez juttathat!

A tökéletes rágás módszerének megtanulása tehát szinte nélkülözhetetlen a gyors fogyás és az egészség érdekében!

A rágástechnikát gyakorolni kell: kezdetben segítség lehet a számolás, ízletes és tápláló, szikkadt korpás kenyérrel ajánlatos tréningezni – de senki kedvét ne szegje, hogy nagyjából csak 15-ig jut el a számolásban, amíg fel nem veszi a ritmust. Néhány napos kitartó gyakorlás után azonban úgy megy majd, mintha mindig is ilyen lett volna a természetes rágás!