Atkins-fogyókúra áttekintő

Világszerte évek óta dúl a fogyókúra-őrület, melynek kapcsán hangzatos közhelyekkel megtűzdelt reklámok, kétes hatású fogyókúrás porok, tengeren innen és tengeren túli, valamint magyarországi fogyókúrás guruk ígérnek nekünk könnyű fogyást. Az ember gyakran hajlamos hódolni az aktuális divatnak, kiváltképpen, ha kisebb-nagyobb túlsúllyal küzd. Ha biztonságosan szeretnél fogyókúrázni, érdemes jól körbejárnod a kiszemelt módszert!

Nézzük át röviden az egyik divatos fogyókúrás módszert:

Atkins fogyókúra program

Ennél a fogyókúrás programnál nincs szükség kalóriaszámlálásra, az adagok csökkentésére, csupán a „megfelelő” ételeket kell fogyasztanunk a fogyás érdekében. Atkins számára a zsírlebontás az elsődleges cél, a diéta nagyon alacsony szénhidrátbevitelt ír elő, és számos táplálékkiegészítőt ajánl.

Az Atkins program 4 fázisból áll: a bevezető szakaszban (mely az elvárt fogyás mértékétől függően 2 héttől 6 hónapig terjedhet) a bevihető szénhidrátmennyiség összesen napi 20 gramm.

A folyamatos fogyás szakasza (2 héttől 2 hónapig terjedhet) azt a célt szolgálja, hogy megtaláljuk az úgynevezett kritikus szénhidrátszintet, azaz azt a maximális szénhidrátmennyiséget, amelynek bevitele mellett még súlyt veszítünk. Ezért ez a szakasz lehetővé teszi a napi szénhidrátmennyiség 5 grammal történő emelését.

Amikor a súlyvesztés stagnálni kezd, a szénhidrátbevitel növelését abba kell hagyni. Az Atkins módszer során ezt a fázist követi az úgynevezett súlyfenntartás-beállító fázis (5 héttől akár 5 hónapig tarthat). Ezen időszak alatt heti 10 grammal növelhető a szénhidrátfogyasztás, amíg a heti átlagos súlyvesztés el nem éri a 0,5 kilogrammot. E szakaszban a feladat a súlyfenntartáshoz szükséges kritikus szénhidrátszint megtalálása, amely a súlyfenntartáshoz szükséges szénhidrátmennyiséget jelenti.

Az utolsó szakasz a tartós súlyfenntartás szakasza, ebbe a fázisba akkor lépünk, amikor elértük az általunk kitűzött testsúlyt.

Az Atkins módszerről bővebben itt olvashatsz:

Atkins fogyókúra és étrend