Szabadulj meg a narancsbőrtől!

Cikkünk segítségével megértheted a narancsbőr kialakulásának okait, megismerheted a cellulit megelőzésének módszereit, és azt is eláruljuk, hogyan tudod eltüntetni ragaszkodó ellenségedet.

A cellulit (és nem cellulitisz) problémája manapság nagyjából a nők 90 százalékát érinti. A bőr három rétegből épül fel: a hám, az irha és a bőralja. A természet egyik igazságtalansága, hogy a nőknél a legalsó kötőszöveti rétegben sokkal több zsírszövet található, mint a férfiaknál, akiknél a kötőszöveti rostok szerkezete jóval feszesebb és ellenállóbb kötést biztosít. Női áldozatai között viszont nem válogat a narancsbőr, ugyanúgy érint fiatalabb és idősebb, teltebb és karcsúbb hölgyeket.

A cellulit-probléma kialakulásának oka lehet az elégtelen vér- és nyirokkeringés és ezt tovább fokozhatja a kevés mozgás, a túlsúly, valamint az, ha a cukor, a só, a tartósítószerek és adalékanyagok nem tudnak kiürülni a szervezetből. Az egyenetlen bőrfelületnek azonban belső okai is lehetnek, például az öröklődés, a hormonzavar, az öregedés folyamata. A fájdalmas, gyulladt cellulitisz (amely nem ugyan az, mint a cellulit) azonban már betegség.

Zsír százszorosan

A cellulit a bőr legalsó rétegében alakulhat ki. A zsírsejtek különleges tulajdonsága, hogy akár méretük százszorosára is képesek megnőni. Ezzel függ össze a test különböző területein a narancsbőr megjelenése, valamint a vér- és nyirokkeringés elégtelensége.

Számos elősegítője között a narancsbőr megjelenésére nagy hatással vannak a hormonális változások. A probléma leginkább az ösztrogénszint ingadozásával kapcsolható össze, ami jelentős szerepet játszik a bőr minőségének alakulása szempontjából. Tehát a kamaszkor, a terhesség, a fogamzásgátló tabletták szedése és bizonyos gyógyszeres kezelések is felelőssé tehetőek a kialakulásáért.

Megelőzhető a narancsbőr kialakulása?

Lássuk, melyek azok a helytelen életmódbeli szokások, amelyek rontják bőr minőségét és ezáltal nagyban hozzájárulhatnak a cellulit kialakulásához!

 • A mozgásszegény életmód hátrányairól és a vitamindús táplálkozás előnyeiről szóló tanácsok nem üres szavak, hanem erős fegyverek a cellulit, vagyis a narancsbőr kialakulása ellen. Vedd őket komolyan, és sokat teszel szépséged megőrzéséért!
 • A káros szokások (mint pl. az alkohol és a dohányzás) fokozzák a gödröcskék kialakulásának mértékét. Éppúgy, mint a kevés folyadékfogyasztás, hiszen a folyadék felgyorsítja a nyirokkeringést, és segíti a salakanyagok kiürítését.
 • A folyamatos stressz és az ülőmunka szintén hozzájárulhat az anyagcsere-folyamatok romlásához, így a cellulit kialakulásához.

Tüntesd el a narancsbőrt!

Az alábbiak mindenképpen hozzájárulhatnak a narancsbőr kialakulásának megakadályozásában, illetve a meglévő cellulit eltüntetésében:

 • Elsősorban életmódváltás: napi 2-3 liter folyadék (legjobb a szénsavmentes ásványvíz), rendszeres testmozgás és megfelelő vitaminbevitel.
 • Havonta egyszer méregtelenítő kúra (akár tapasz, akár más salaktalanító készítménnyel): ezzel kitisztítható a szervezetben lerakódott salakanyag.
 • Masszírozó gép: segíti a nyirokrendszer helyes működését, helyreállítja a szervezet oxigénellátását.
 • Bőrfeszesítő krémek, száraz bőrledörzsölés: fontos, hogy rendszeresen, leginkább mindennap használj ilyen termékeket.
 • Természetes bőrfeszesítés: hideg és meleg vizes váltózuhany reggel, este. A zuhanyozást mindig meleg vízzel kezdd és hideggel fejezd be!
 • Salaktalanítás: heti egy lé- vagy gyümölcsnap, salaktalanító teák, kávé helyett igyál zöld teát.
 • Otthoni edzés: has-, comb-, farizomgyakorlatok.
 • Emésztés: a székrekedés rendkívül sok nőnek okoz gondot, ezért elengedhetetlen az emésztés rendezése. Használj gyógynövény alapú termékeket.