Monotonitáson alapuló fogyókúra

Monoton fogyókúra

A monotonitáson alapuló fogyókúra fontos ismertetőjegye hogy bizonyos időn keresztül bizonyos (egyféle) étel fogyasztható. Azoknak ajánlott akiknek a hosszútávon megvonással járó fogyókúrák próbára teszik a tűrőképességüket.

A monodiéta alatt meghatározott ideig egyfajta étel fogyasztható. Ezzel a fogyókúra módszerrel akkor is leadhatunk pár felesleges kilót, ha a diéta alatt alkalmazott táplálék nem kifejezetten fogyókúra. Ennek az az oka, hogy a szervezetnek az emésztés megkönnyítéséhez ugyanis sokszor az is elegendő, ha nem kell szétválasztania a bevitt élelmiszerekből a fehérjét, szénhidrátot, a keményítőt és a zsírokat.

Közkedvelt fogyókúra, hiszen magunk választjuk meg a mennyiségi időt, akár több héten keresztül is folytatható, de elegendő néhány napig is kitartani.

A monodiétát hétvégén érdemes elkezdeni, így meg tudjuk figyelni, hogyan reagál rá a szervezetünk. Három hétnél tovább ne folytassunk olyan fogyókúrát, amelynél mindvégig csak egyfajta élelmiszer fogyasztása engedélyezett, mert a hosszú ideig tartó egyoldalú táplálkozás könnyen idézhet elő hiányállapotot. Abban az esetben ha mégis hosszasabban szeretnénk ilyen étrendet folytatni, akkor étrend-kiegészítő formájában vigyük be a szervezetbe azokat a vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat, amelyekre még szükségünk van. Ami a legfontosabb, hogy bármilyen monodiétát folytatunk, igyunk naponta 2-3 liter szénsavmentes ásványvizet.

Közismert és közkedvelt a krumplival vagy a szőlővel folytatott fogyókúra. A fogyókúra alatt fontos a folyadék mennyiség, napi 2-3 l szénsavmentes ásványvizet javaslunk. A szénsavmentes víz mellé beiktathatunk gyógyteákat is azonban a gyógytea fogyasztásához tudni kell, hogy nem hajthatjuk fel egyszerre, fokozatosan igyuk meg a 2-3 dl gyógyteát.

Mivel a fogyókúrának ez a fajtája egy féle ételen alapul előfordulhatnak méregtelenítési tünetek, mint a fáradékonyság, fejfájás. Mozgással ez a fogyókúra is hatékonyabbá tehető.

Fogyókúra krumplival

A krumplival történő fogyókúra elég szigorú, itt egy 5 napos étrendet mutatunk be mellyel napi 7-800 kcal kalória vihető be. Ennél a fogyókúra típusnál nem ajánljuk az 5 napnál tovább történő alkalmazását, mert keményítőben gazdag.

Fontos, hogy naponta minimum 2 liter szénsavmentes vizet meg kell inni, vagy gyógyteával is pótolhatjuk és változatossá tehetjük a folyadékbevitelt.

Mint minden fogyókúra esetében itt is tilos az alkohol, a cukor, a süti, a chips fogyasztása. Nincs nassolás és csipegetés.

1. napi fogyókúra menü

Reggeli: 1 db korpás zsemle, 1 mokkáskanálnyi light margarin, 1 csésze salaktalanító tea. Tízórai: 2 dl ananászlé.
Ebéd: currys krumpli.
Uzsonna: 1 db mandarin.
Vacsora: 1 db héjában főtt krumpli, 2 evőkanál zsírszegény túró.

2. napi fogyókúra menü

Reggeli: 1 szelet Graham-kenyér, 1 mokkáskanálnyi light margarin, 1 csésze salaktalanító tea. Tízórai: 1 db aszalt szilvás joghurt.
Ebéd: 2 db héjában főtt krumpli, 2 evőkanál zsírszegény túró.
Uzsonna: 1 db narancs.
Vacsora: krumplileves.

3. napi fogyókúra menü

Reggeli: 1 szelet sokmagos kenyér, 1 mokkáskanálnyi light margarin, 1 csésze salaktalanító tea.
Tízórai: 1 db alma.
Ebéd: paprikás krumpli.
Uzsonna: 2 db mandarin.
Vacsora: 1 db főtt krumpli light margarinnal, 1 szelet gépsonkával.

4. napi fogyókúra menü

Reggeli: 1 db korpás kifli 1 mokkáskanálnyi light margarinnal, 1 csésze salaktalanító tea. Tízórai: 1 db körte.
Ebéd: fűszeres krumpli.
Uzsonna: 2 db alma.
Vacsora: 2 db főtt burgonya 2 evőkanál reszelt sajttal, joghurttal.

5. napi fogyókúra menü

Reggeli: 2 db korpás kifli 1 mokkáskanálnyi light margarinnal, 1 csésze salaktalanító tea.
Tízórai: 1 db natúr joghurt reszelt répával.
Ebéd: zöldséges krumplipüré.
Uzsonna: 1 db grépfrút.
Vacsora: 2 db főtt krumpli, 1 db főtt tojás, natúr joghurt.