Mi az elhízás valódi oka?

Számos korábbi fogyókúrás cikkünkből kiderült, hogy a kóros, vagy viszonylag enyhe elhízás a zsírraktáraink növekedésének a következménye.

Mitől növekednek a zsírraktáraink?

Ez a kérdés viszonylag egyszerűen megválaszolható, nem úgy, mint tenni ellene. A szervezet zsírraktárai ak­kor növekednek, bővülnek, ha rendszeresen több energiát viszünk a szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk. Mit is jelent ez? Többet eszünk és ezzel több kalóriát viszünk be a szükséges mennyiségnél. A szervezet a többlet­tel, a felesleges mennyiséggel nem tud mit kezdeni, átalakítja zsírra és el­raktározza a zsírsejtekben, illetve a zsírszövetben.

Az energiafelesleg kialakulásában ál­talában nemcsak a túlságosan sok táplálék elfogyasztása, hanem rend­szerint ezzel együtt a csökkent ener­giafelhasználás is szerepet játszik. Ez a tény sokaknak azonnali választ kínál az elhízásukra, mert magyarázhatja azok pana­szát, akik ügy érzik: keveset esznek, mégis híznak, vagy elhíztak.

Mint azt egyik korábbi cikkünkben írtuk, a magyar átlagemberek sokszor rosszul ítélik meg az elfogyasztott étel mennyiségét, illetve a helyes, kívánatos testsúlyukat: a magyarok az elfogyasztott étel mennyiségét legalább 20%-kal keve­sebbnek tartják, mint amennyit valójá­ban megettek.  Kapcsolódó cikkünk: Mennyire elhízott a magyar?

Az emberek általában helytelenül ítélik meg az energiafelhasználásban kiemelkedő szereppel bíró mozgás mennyiségét, valamint az intenzitását is túlbecsülik. A többletenergia szervezetbe kerülése nyilvánvalóan élelmiszerekkel és italokkal történik. Az energiafel­használásban szerepet játszó tényezők nem ennyire egyértelműek.

A legna­gyobb energiafelhasználó az úgynevezett „nyu­galmi anyagcsere„. A nyugalmi anyag­csere azoknak a folyamatoknak az összessége, amelyek a nyugalomban levő szervezet fenntartásához, műkö­déséhez, életben tartásához szüksé­gesek. Ennek a működésnek a fenn­tartása a napi energiaszükséglet mintegy 60%-át igényli, ami az egész­séges ember esetében átlagosan 6,3 MJ (1500 kcal) energiának felel meg. Az elhízottak energiaszükségletéből ennél is több, csaknem 70% for­dítódik a nyugalmi anyagcserére. A második fontos tényező az energia­felhasználásban a mozgás. Minden mozgással járó munka, sport, játék, aktivitás, tevékenység energiát igé­nyel, minél több és erősebb, annál na­gyobb a mozgással elért energiafel­használás. Egy adott tevé­kenység igen fárasztó lehet, de ener­giafelhasználó értéke mégis kevés.

Egy kis matek a kalóriaégetésről

A kényelmes kerékpározás például testtömegkilogrammonként 10,5 kJ (2,5 kcal) energia-felhasználássál jár óránként egy átlagos, 80 kg-os súlyú férfi esetében, így az egy órás kerékpározás 840 kJ (200 kcal) energiát igényel. Ez az energiamennyiség számottevő, mint­egy 10%-a a könnyű, ülő munkát vég­ző felnőtt ember egész napi energia­szükségletének.

Kapcsolódó fogyókúrás cikkek: