Fogyókúrás mítoszok

Minden évforduló alkalmával sokan elhatározzák: fogyókúrázni fognak!

Új év alkalmával ezrek kezdenek fogyókúrába, de nem mindegy hogyan!

Egyáltalán nem könnyű eligazodni a rengeteg tuti-fogyókúra tanács között, amelyek közül szinte kivétel nélkül mindegyik azt ígéri, ha megfogadjuk a diétás tanácsokat, biztosan lefogyunk! Íme néhány tanács, amely tévútra visz, mi több, egészségtelen is lehet, ezért tanácsos megfontolni, hogy betartsuk-e ezeket?!

Fogyókúra a negatív kalóriákkal

Nem létezik olyan, hogy negatív kalória!

A grapefruit, zeller ás káposztaleves, vagy ehhez hasonlók, annak ellenére, hogy gyakran hivatkoznak rájuk, mint negatív kalóriával rendelkező élelmiszerekre, vagy zsírégető ételekre, nem azok, nem létezik olyan, hogy negatív kalória. Tévhit, ugyanis nem működik, hogy egy kiadós hamburger elfogyasztásának nyomait eltünteti, ha utána megeszik egy zellert.

Fogyókúra az ételek kihagyásával

Abban az estben ha nem étkezik rendszeresen, leginkább az egészségét veszélyezteti – figyelmeztetnek a dietetikusok. A fenti, zelleres példánál maradva: ha zellert eszünk csak és kizárólag két hétig, garantáltan nem a zsír fog eltűnni rólunk, hanem nemes egyszerűséggel az izmainktól fogunk megszabadulni. Ilyenkor a szervezetünket arra késztetjük, hogy „éhezés üzemmódba” kapcsoljon, azaz megtanulja, hogyan lassítson le annyira, hogy mindennapjaink során minél kevesebb kalória elég legyen egy-egy napra. Amikor eljutunk arra a pontra, hogy nem bírjuk tovább a hiányos és egyoldalú táplálkozást, lestrapált szervezetünk megkönnyebbül  és a bevitt tápanyagokból kiválasztva kétszer annyit fog elraktározni zsírokból felkészülendő a következő nehéz, tápanyagban szegény időszakra.

Fogyókúra alatt a zsír ellenség vagy barát?

Napjainkig sokan vannak abban a tévhitben, hogy a zsírral teljes mértékben le kell számolniuk, ha fogyókúrába kezdenek. A dietetikusok tanácsai szerint, ez egy hibás gondolat, hiszen energiabevitelünk egyharmadának éppen, hogy zsírokból kell származnia, azonban nagyon nem mindegy, milyenből!

Szervezetünk számára az olyan telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerek, mint például az avokádó, tenger gyümölcsei, olíva- és repceolaj képesek csökkenteni a koleszterin szintet, továbbá fontos szerepet játszanak a zsírban oldódó vitaminok, az A-, E-, D- és K-vitamin felszívódásában is.

Természetesen más a helyzet a transz- és telített zsírok tekintetében, melyek a zsiradékban sült ételekben, a süteményekben és margarinokban találhatók, valamint ezeken felül bármiben, aminél megtaláljuk a hidrogénezett jelzőt. A legkézenfekvőbb megoldás, ha a telített zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket elkerüljük, és figyelünk arra is, hogy a zsírszegény ételeinknek  a kalóriatartalma is a lehető legalacsonyabb legyen.

Fogyókúra a csodatabletták segítségével

A mai napig nem létezik olyan étrend-kiegészítő, hogy „varázslatos fogyasztó kapszula”. Kizárólag abban az esetben abban az esetben alkalmazzon fogyókúrájához bármilyen mesterséges szert, ha azt egészségügyi szempontokból az orvosa írja elő és írja fel, mert mondjuk baj van a belsőelválasztású mirigyeivel.

A sok víz kimossa a zsírt – fogyókúra tévhit

Egyre többször lehet azt a képtelenséget – mint fogyókúra módszert hallani -, hogy azért kell sok vizet inni, mert az kimossa a szervezetben elraktározott felesleges a zsírokat. Természetesen ebben a formában ez sem igaz. A megfelelő mennyiségű tiszta víz  fogyasztása kétséget kizáróan fontos, mi több, nélkülözhetetlen az élethez, azonban kizárólag azért, mert valaki hordószámra iszik belőle, biztosan nem fog lefogyni. Meglepő, de a túl sok vízfogyasztás veszélyes lehet, szélsőséges esetben akár mérgezést okozhat!

A rengeteg szervezetbe bevitt folyadék képes felborítani a nátriumháztartást, nem várt esetben akár eszméletvesztés, kóma is bekövetkezhet. Szintén nagyon veszélyes egy erős edzés után hirtelen túl sok vizet inni! Persze az sem mellékes, hogy ha az édes, kedvenc italaink, helyett (mint a cola, és a cukrozott gyümölcslevek) iszunk vizet, azonnal rengeteg, feleslegesen  bevitt kalóriától mentjük meg magunkat. Kezdjük tehát ezzel, az egyszerű és ésszerű szokással fogyókúránkat!

Fájdalom nélkül nincs eredménye a fogyókúrának

Manapság a reklámok tömkelegében nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nincs egészséges fogyás rendszeres testmozgás nélkül! Valójában a fordítottja sem igaz: sokakban él az a tévhit, hogy ha nem dolgozzák magukat halálra az edzőteremben, vagy legalábbis legalábbis nem a szinte kibírhatatlan izomlázig, akkor a fogyókúrának nincs és nem is lesz eredménye!

A fenti tévhitekkel szemben a tanulmányok azt támasztják alá, hogy az edzés intenzitása sokkal kevésbé fontos, mint annak összmennyisége, továbbá a megszakított edzés épp olyan hatásos, mint az egyvégtében végzett mozgás. A fentiek tényében tehát kimondható, hogy a tempós séta is megfelelően jó szolgálatot tesz, ha rendszeresen végezzük, szemben azzal, ha kéthavonta egyszer lefutunk 10 kilométert a fogyókúránk érdekében.

A későn elfogyasztott étel hizlal

A hízás és fogyás egyáltalán nem azon múlik, mikor eszik, hanem sokkal inkább azon, hogy mit és mennyit! Igaz, meglehetősen gyakran javasolják, hogy például este hat után már ne együnk semmit, (ekkor a szervezetünk jobban elraktározza a bevitt táplálékot, mivel akkor már nem mozgunk), de ez nem teljesen így működik. Valójában ugyanis az számít, hány kalóriát viszünk be összesen egy 24 órás periódus alatt. Ha fogyni szeretnénk, sokkal célravezetőbb az utolsó, esti étkezés előtt utánaszámolni, hogy addig mennyi energiát vittünk be a szervezetünkbe.

A tökéletes diéta módszere

Ez a cím kivételesen teljes egészében nem mondható mítosznak, mert valóban létezik! De itt sem szabad megfeledkezni arról, hogy az emberek nem egyformák, tehát nem feltétlenül ugyanaz a fogyókúra étrend a hatásos, ha fogyni akarunk. Általánosságban elmondható, hogy a legjobb, ha szakemberhez fordul, aki segít megtalálni az egyéni, leghatékonyabb módszert és étrendet a fogyókúrához!

Kellemes új évi fogyókúrázást kívánunk!