Léböjt

Léböjt

A léböjtöt érdemes évente többször is elvégezni, ez lehet 5-10 vagy akár 20 napos léböjt kúra is, azonban a hosszú léböjt napok megkezdése előtt mindenképpen konzultáljunk orvossal vagy megfelelő szakemberrel.

A léböjtöt érdemes hétvégén kezdeni vagy akár egy hétvégén (2 napos) tartani. Ezeken a napokon kizárólag folyadékot fogyasszunk, mely folyadék minimum 3 liter legyen, de inkább ennél több.

A léböjt napokon kizárólag szénsavmentes vizet, forrásvizet, tisztított csapvizet, gyógyteát, frissen facsart hígított gyümölcs vagy zöldséglevet fogyasszunk.

Gyógyteák közül a méregtelenítő teákat ajánljuk mint a zsurló, zsálya, a csalán, gyermekláncfű, kamilla, katáng, cickafark vagy borsmenta tea.

A fejfájás elkerülése érdekében délelőtt fogyasszunk el minimum 1,5 – 2 liter folyadékot, legideálisabb a meleg tea. Ha továbbra is szédülnénk együnk egy kis kanál mézet.

A léböjtre felvezető első nap

Az első felvezető napon a napi 3 l folyadék elfogyasztása mellett 1,5 kg gyümölcsöt fogyasszunk, de ezek között ne legyen banán és szőlő. Mindenféle színű és fajtájú gyümölcsöt együnk.

Ha nem szeretnénk pusztán gyümölcsöt fogyasztani, abban az esetben ajánljuk az alábbi menüt:

  • Reggelire 1-2 tk joghurttal fogyasszunk el egy kevés zabpelyhet és gyümölcsöt
  • Ebédre zöldsalátát fogyasszunk nyers zöldségekből kevés fűszerrel és 1-2 tk joghurttal
  • Vacsorára gyümölcssalátát készítsünk, kizárólag friss gyümölcsökből.

Akik kedvelik a rizst, azoknak ajánljuk a felvezető napra a rizs menüt!

Minden étkezésre 50 g nélkül készített párolt rizs fogyasztható, a rizs ízesíthető fahéjjal, párolt almával (cukor nélkül). Délben 1 db párolt paradicsommal és zöldfűszerekkel ízesíthetjük.

A léböjt napjai

A további napokon reggel 2 dl meleg vízbe facsarjuk bele fél citrom levét és igyuk meg, majd óránként igyunk 2-4 dl szénsavmentes vizet, gyógyteát vagy frissen facsart zöldséglevet, vagy gyümölcslevet. A gyümölcslé semmiképp se legyen dobozos üdítő, még ha 100%-os akkor sem megfelelő. Ebédidőben 2 dl zöldségleves levét is megihatjuk. A folyadékokat változatosan igyuk, ne csak egyfélét, így a zöldségléből, a gyümölcsléből és a vízből a szervezet hozzájut a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.

Kitartást kívánunk a léböjt kúrához!