Böjt gyümölccsel

Böjt gyümölccsel

A gyümölcsnapot is a böjtök közé sorolhatjuk, abban az esetben segítség, ha nem tudjuk tartatni a kizárólag folyadékfogyasztásra korlátozódó böjtöt.

Lehetőleg friss, bio gyümölcsöket fogyasszunk, abból azonban korlátlan mennyiség megengedett, ez kicsit megengedőbb böjt mint a léböjt kúra. Ügyeljünk arra, hogy gyümölcsből se együk túl magunkat. A gyümölcsből készíthetünk friss facsarással gyümölcslevet is azonban hígítsuk szénsavmentes vízzel, viszont ez semmiképpen se legyen dobozos üdítő.

A legideálisabb gyümölcs az alma és az ananász. A falatokat jól rágjuk meg, lassan és nyugodtan, ne habzsoljunk, ne siessünk, élvezzük az ízeket. A gyümölcsnapon is fontos a napi 3 l folyadék fogyasztása, a folyadék bármi lehet ami a léböjt kúrában is megengedett.

A gyümölcsöket ne pótoljuk aszalványokkal, csak friss gyümölcsöt fogyasszunk.

A gyümölcsböjt alatt is kerüljük a stresszt, azt tegyük amihez kedvünk van és törekedjünk a nyugalomra. A böjt alatt végezhetünk meditációkat, sétáljunk a természetben, friss levegőn, napfürdőzzünk, ezáltal a lélek is tisztul.

Böjt utáni felépítő napok

Fontos, hogy a böjt után visszavezessük a szervezetet a normál étkezésre, ehhez az alábbiakban nyújtunk segítséget.

A felépítő napok segítenek a szervezetnek visszaállni a szilárd táplálékra. A felépítő napokon is fogyasszunk továbbra is napi minimum 2 l folyadékot.

Első nap

Reggeli : 1 párolt alma
Ebéd: 1 db héjában főtt krumpli
Vacsora: fél pohár kefír és 1 db kétszersült.

Második nap

Reggeli 1 dl natúr joghurt, 2-3 dk zabpehely. A zabpelyhet előző nap áztassuk be, ha szeretnénk ízesíteni a natúr joghurtot előző nap áztassunk be 1 db aszalt szilvát.
Ebéd: zöldsaláta, zöldségleves (kevés sóval, kevés fűszerrel), leveszöldség
Vacsora:  fél pohár kefír és 1 db kétszersült

A következő héten zöldségleveseket, zöldsalátákat, kefírt, zabkorpát, natúr joghurtokat (lehetőleg élőflórásat) fogyasszunk. Továbbra is megengedettek a gyümölcsök, zöldségek.

A második héten az előző heti étrend mellé elkezdhetjük a teljes kiőrlésű kenyér, a tészta a barna rizs fogyasztását.
A harmadik héttől megengedett a fehér húsok bevezetése az étrendbe.

Kellemes böjtölést kívánunk a gyümölcsökkel!