Hogyan csökkentheted az éhségedet?

Tudd meg az éhségérzet okait és vedd fel a harcot az éhség ellen!

Maga az éhség érzete egy teljesen normális érzés, hiszen azt jelzi, hogy a testünknek valamilyen tápanyagra szüksége van. A bajok akkor kezdődnének, ha ez az érzés nem jelentkezne.

Felgyorsult életünkben egyre gyakoribb jelenség, hogy testünk eme jelzésére nem fektetünk kellő hangsúlyt. A jelzéseket nem megfelelően kezeljük, ebből kifolyólag kevesebbet vagy többet eszünk, vagy pedig teljesen mást eszünk, mint amire szüksége lenne a szervezetünknek. Illetve megszokásból étkezünk vagy pedig valamilyen hiányérzetet pótolunk, de nem a megfelelő tápanyagokkal.

Ezt a témát érdemes jobban kivesézni, mert a fogyókúrák teljes véghezvitelének egyik fő problémája az éhségérzet.

Most végig vesszük pontról pontra, hogy milyen okok állhatnak az éhségérzet mögött, ezáltal azt is jobban áttekinthetjük, hogy mit is tehetünk a szertelen éhség ellen.

Mi is áll a közismert éhségérzet mögött? Ismerjük meg az okait!

1. A mennyiségtől függő éhezés, amikor is nem eszünk eleget.

Kicsit elcsépelten hangzik, ugye? Azért vagyunk éhesek, mert nem eszünk eleget. A valóságban sokan – és itt most a fogyókúrázókra gondolunk – könnyűszerrel beleesnek abba a hibába, hogy a fogyókúrát egy kalap alá vonják az éhezéssel.

A többség abban a tudatban van, hogy a fogyni csak éhezéssel lehet. Ezáltal a szervezet nem kapja meg a szükséges tápanyagokat se minőségben, se mennyiségben. A drasztikus kalória megvonás rövid időre tényleg eredményez súlyvesztést, azaz fogyást érhetünk el, de mivel folyamatosan jelen van az éhségérzet, ezért hosszú távon az anyagcsere felborul és a fogyókúrával végeztén jóval több kiló kúszik vissza, mint amennyi lement, ergó fellép a jojó effektus.

Összegzés: Ha túl kevés a kalóriabevitel, akkor nem éred el az anyagcseréd energia igényét.

2. Minőségi éhezés, tehát nem azt esszük, amire szükségünk van.

Valójában sokszor nem is vagyunk tudatában annak, hogy ez állhat az éhség mögött.

A szervezetünk a bevitt tápanyagok anyagcsere folyamán lezajló égetés révén jut hozzá a szükséges energiához. De ez az energia nem minden. Nem szabad csak a kalória mennyiséget nézni, hanem oda kell figyelni az összetevőkre is. Legyen benne szénhidrát, fehérje, zsírok, vitamin, ásványi anyag és nyomelem.

A hangsúly a megfelelő arányokon és mennyiségeken van. A mostanság divatos fogyókúrák egyik legalapvetőbb hibája, hogy hiányt teremtenek a létfontosságú tápanyagokból.

Erre a fajta hiányra a szervezetünk ugyanúgy éhséggel fog reagálni, mintha nem ettünk volna eleget. Eszünk, mégis éhezünk. Ez a leggyakoribb oka az elhízásnak, ami főleg a fiatalok körében terjed, mert egészségtelenül táplálkoznak (gyorséttermek, sok cukor, péksütemények). Esznek, és még többet esznek, de közben a szervezetük mégis éhezik.

Ha fogyókúrát folytatsz, akkor fokozottabban kell figyelni a minőségre. Pont azért, hogy ne lépjen fel éhségérzet a csökkentett kalória bevitel hatására. Sajnos tudjuk, hogy az utóbbi 15-20 évben a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma átlagosan 40%-al csökkent. Éppen ezért étkezéssel nem tudjuk magunkhoz venni a szükséges vitamint és nyomelemet.

Ezért a fogyókúrát elő lehet segíteni, azzal, hogy plusz vitaminokat és jó minőségű táplálék kiegészítőket szedünk.

Összegzés: Nem azt eszed, amire a testednek szüksége van, hiányállapot lép fel.

3. Nem éhesek vagyunk, hanem szomjasak

Nem is gondolnánk, hogy amikor éhséget érzünk, akkor sok esetben szomjasak vagyunk. A napi ajánlott folyadékbevitel 2-3 liter folyadék. Ez lehet szénsavmentes ásványvíz, gyógytea, zöldséglé, cukormentes gyümölcslé.

Összegzés: Ha nem iszol eleget, akkor az éhségérzet formájában fog jelentkezni.

4. A lelki éhség – hamis éhségérzet

Sokan nem is gondolnák, hogy az éhségérzet mögött gyakran lelki okok vannak. Biztos, hogy mindenki érezte már azt, hogy valamilyen táplálékra vágyik, de bármit is eszik, az nem hoz kielégülést, mert valami egészen másra vágyunk.

Felismerésének módja, ha első körben kizárjuk a fenti három okot. Ha ez megtörtént, akkor tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mit is ennék szívesen. Erre nem fogunk értelmes választ kapni. Tegyük fel a következő kérdést: Mire vágyom, minek örülnék most leginkább? Erre már biztosan választ fogunk kapni önmagunktól. Ez lehet a következő: baráti beszélgetés, ölelés, egy kis ajándék, stb.

Ez a „lelkizés” azért fontos, mert ha ugyan per pillanat nem kaphatjuk meg azt, amire vágyunk, az már nagy előrelépés, hogy felismertük, valójában nem is evésre vágyunk, hanem valami másra. Ezáltal az evésnek a pótcselekvés minőségét félre tudjuk tenni.

Persze nem mindig ilyen egyszerű szembe nézni a lelki okokkal, hiszen eddig teljesen mással magyaráztuk az éhség okait legbelül. Ezért sokaknak marad mégis az evés. De ne feledjük, hogy ha már feltetted magadnak ezeket a kérdéseket, akkor már elmondhatjuk, hogy ráléptünk a megoldás útjára.

Összegzés: Étel helyett valójában másra vágyunk – lelki okok.

5. Egészségügyi okok

Hála Istennek ennek van a legkisebb aránya, de sajnos előfordulhat. Mindenekelőtt az első négy ponton menj végig szisztematikusan, ami egy önvizsgálatnak is betudható és amennyiben ennek ellenére folyamatosan éhségérzet gyötör, akkor hasznos elmenni egy orvosi kivizsgálásra.

Foglaljuk össze az éhségérzet okait:

  1. A mennyiségtől függő éhezés, amikor is nem eszünk eleget
  2. Minőségi éhezés, tehát nem azt esszük, amire szükségünk van
  3. Nem éhesek vagyunk, hanem szomjasak
  4. A lelki éhség – hamis éhségérzet
  5. Egészségügyi okok

Következő cikkünkben ismertetjük, hogy mi módon tudjuk az éhségérzetet csökkenteni és milyen eszközökkel. Olvass tovább!