Hízlaló félelmek

Nem csupán akaraterőd hiányáról tanúskodik ha nehezen szabadulsz meg a felszedett felesleges kilóktól. Túlsúlyod hátterében lehetséges, hogy rejtett félelmek állnak. A kérdés csupán az, hogy vajon mitől szoronghatsz?

A kudarctól

A túlevés logikátlan, saját szervezeted ellen irányuló merénylet. Természetesen egyfajta kellemes érzéssel is kompenzálja a szorongásokat, máskülönben nem ennél érzelmeidtől vezérelve. Ez a folyamat azonban tudat alatt zajlik, ezért igen nehéz fülön csípni az érzelmi falánkság igazi okát.

Néha egyszerűbb, ha kudarcaid okát kövérségedben keresed, mint ha azzal kéne szembenézned, hogy nem éred el azt, amit valójában szeretnél. Könnyebb ugyanis a túlsúlyodat megtenni bűnbaknak mindenért ahelyett, hogy megpróbálnál karcsún megbirkózni a kudarccal. Lehet, hogy tudat alatt a kövérséget és a magányt választod mert nem akarsz megkockáztatni egy újabb párkapcsolati csalódást. Ha nem kapsz meg egy munkát, egyszerűbb a dolgot a plusz kilókra kenni ahelyett, hogy beismernéd: valószínűleg alkalmatlan vagy arra a pozícióra.

Tested folytonos hibáztatása megakadályoz abban, hogy felelősséget vállalj a saját életedén ez pedig akadályoz a személyes céljaid elérésében is, például abban, hogy leadj pár felesleges kilót! Ördögi kör ez…

Tegyél ellene!

Nézz szembe a félelmeiddel, és vállald fel kudarcaid valódi okát. Ha így teszel, akkor tudsz változtatni. Lépj ki az áldozat szerepéből ahelyett, hogy sajnálod magad, inkább tanuld meg irányítani életed. Legyél nyitott a változásokra, mert ezáltal könnyebben alkalmazkodsz, ha valami mégsem úgy alakul, ahogy tervezted.

Gondolkozz pozitívan! Ne használd a tested kifogásként, sikertelenséged magyarázataként. Inkább arra összpontosíts, amire képes vagy, és cselekedj bátran.

Mindenkit érnek kudarcok. A titok nyitja az, hogy a veled történteket ne személyes sérelemként kezeld, hanem tapasztalatként, amiből tanulhatsz. Ha például nem kapsz meg egy fontos munkát, ne a túlsúlyodban keresd az okát, hiszen akkor elhárítod magadról a felelősséget. Inkább mérd fel a helyzetet tárgyilagosan, fókuszálj arra, mit kell még tenned azért, hogy elnyerd a megfelelő állást.

A szexualitástól

Biztos elképzelted már, milyen vonzó lennél formás idomokkal. De vajon tudat alatt is ezt akarod? Ha gyermekkorodban szexuálisan bántalmaztak, vagy rossz tapasztalatokat szereztél az intimitás terén, a karcsúság valójában nem lesz vonzó számodra, sőt úgy érzed, csak sebezhetőbbé tesz. Ha ledobsz pár kilót, és a férfiak vonzóbbnak tartanak, az számodra fenyegetés lehet, nem kecsegtető cél. Addig érzed magad biztonságban, míg szexualitásod, nőiességed láthatatlan marad a külvilág számára.

Tegyél ellene!

Vedd át az irányítást! Ha gyermekkorodban szexuálisan zaklattak vagy bántalmaztak, emlékeztesd magad, hogy ma már nem sebezhető, védtelen gyermek vagy, hanem felnőtt, aki képes irányítani az eseményeket. Ha nem érzed magad jól valakinek a társaságában, csak annyit kell tenned, hogy ezt megmondod neki, és faképnél hagyod.

Kérj segítséget! A megoldatlan szexuális szorongások kezeléséhez gyakran szakember segítsége szükséges. A terápia segíthet, hogy megtanuld, mi ként lépj tovább, felszámolva félelmeidet. Ezáltal újra biztonságban erezheted magad, és örömmel viszonyulsz majd a szexualitáshoz is.

Az ismeretlentől

Szereted, ha ismerős dolgok vesznek körül. Biztonságot jelent számodra a mindennapi rutin, a rend és az egyensúly. Ha régóta túlsúlyos vagy, netán egész életedben elhízott voltál, talán kényelmesen érzed magad ebben a jól ismert testben. Lehet, hogy elégedetlen vagy magaddal, de legalább tudod, mit várhatsz az élettől, ha ebben a testben élsz. Te vagy a duci, de szeretetre méltó és életvidám barát vagy a megbízható társ – aki még sosem fogyott egy dekát sem.

Tudat alatt attól rettegsz, hogy ha lefogysz, az emberek másként bánnak majd veled. A barátnőid talán féltékenyek lesznek, az emberek többet várnak majd el tőled. Ezért úgy „döntesz”, biztonságosabb, ha tartod a megszokott formád. Ez a biztonságérzetnek álcázott félelem azonban igen kockázatos! A túlsúly növeli a szívroham, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, némelyik rákfajta és az ízületi problémák kialakulásának esélyét. Félelmeddel tehát egészségedet károsítod.

Ne aggódj a külvilág reakciói miatt! Ha a ledo­bott kilók miatt másként kezelnek, örülj a siker­nek, és vágj neki az ismeretlennek. Lássuk, kik is az igazi barátaid!

Tanuld meg szeretni önmagad! Ha csökken súlyfelesleged, valószínűleg egy kis bizonytalansá­got, szorongást érzel majd. Ismerd meg új énedet, aki képes szembenézni félelmeivel, és megszaba­dulni a túlsúlytól! Légy büszke magadra!

A barátok lecserélődésétől

Túlsúlyos barátaidat talán frusztrálja majd kar­csúbb alakod, és hátráltatnak a fogyásban, mert nehezen viselik, hogy te egyre csinosabb vagy, míg ők nem változnak. Más barátaid esetleg arra biztat­nak, hogy maradj olyan, amilyen vagy, hiszen ők így szeretnek téged. Ennek hátterében azonban valószínűleg az áll, hogy jobban érzik magukat, ha te a túlsúlyoddal küszködve komplexusokkal baj­lódsz. Lehet, hogy attól is tartasz: frissen szerzett magabiztosságod másoknak rossz érzést okoz.

Tegyél ellene!

Kerüld a negatív külső hatásokat! Tedd fel ma­gadnak a kérdést: valóban jót tesznek neked a ba­rátaid? Nem éreznéd jobban magad a megjegyzése­ik nélkül? Ha igennel válaszolsz, kerüld el azokat, akik hátráltatnak célod elérésében.

Keress új társaságot! Ha pozitívan állsz a dol­gokhoz, új, ösztönző, kedves embereket vonzhatsz be az életedbe! Miközben diétázol, biztos elmész sportolni is, új ételeket, új élethelyzeteket ismersz meg. Ilyenkor a hasonló cipőben járókkal támogat­hatjátok egymást, sőt új barátságok születhetnek.

A jojó-effektustól

Ez a félelem szinte minden fogyókúrázót magával ragad: súlyt veszítesz, jól érzed magad, örömmel cseréled le a ruhatáradat, de pár hónap múlva azt veszed észre, hogy minden leadott kilód visszatért – sőt, kamatostul!

Fájdalmas és elkeserítő élmény újra elővenni szekrényedből a nagyobb méreteket, és szembesülni vele, hogy azok is feszülnek már itt-ott. Az érzés, hogy újra neki kell látnod a fogyó­kúrának, súlyosbítja rossz közérzeted. Nem hiszed, hogy még egyszer szembe tudnál nézni a kudarc­cal.

Tegyél ellene!

A „szerzett tanácstalanság” állapotától szen­vedsz: azért félsz a fogyástól, mert múltbéli tapasz­talataid és sikertelenséged miatt attól tartasz, hogy a leadott kilók visszajönnek. Csak akkor tudod el­érni álomsúlyodat, ha a kilók mellett ettől a féle­lemtől is megszabadulsz. Ez a hozzáállás ugyanis megakadályoz abban, hogy nekiláss a fogyókúrá­nak. Tanuld meg élvezni a kihívásokat, engedj el minden negatív gondolatot! Felejtsd el az „én már mindig kövér maradok” állítást, és cseréld le egy másikra:

„A rendszeres testmozgás és a tudatos, egészséges táplálkozás fogyaszt! Ha ehhez tartom magam, sikerül megszabadulnom a kilóktól, és megőrzőm karcsúságomat.”

Térképezd fel régi rossz szokásaidat. Mérd fel korábbi kudarcod okát. Vajon mi okozhatta, hogy visszahíztál? írd fel a jojóeffektust eredményező szokásaidat egy papír bal oldalára pontokba szed­ve, a lap jobb oldalára pedig írd fel ezeknek a szo­kásoknak a megváltoztatott verzióját. Ha például estéidet eddig egy tábla csoki társaságában töltöt­ted, válaszd helyette az esti kocogást.

Attól, hogy önzőnek tartanak

A fogyás több magadra fordított időt és energiát igényel, és ettől bűntudatod lehet. Főleg akkor, ha mások igényeit eddig fontosabbnak tartottad a magadénál. Attól félsz, ha visszautasítod gyermekeid, társad, barátaid kéréseit, neheztelni fognak rád. Szabadulj meg a bűntudattól, és szokj hozzá a tényhez: ha le akarsz fogyni, többet kell foglalkoznod magaddal.

Tegyél ellene!

Te légy az első! Ha betartod a fontossági sorrendet, rájössz majd: az egészséged megéri, hogy fontos helyet kapjon az életedben.

Felejtsd el a bűntudatot! Tudatosítsd magadban, hogy nem önzés, ha időt fordítasz a testmozgásra, az egészséges életmódra, vagyis ha törődsz magaddal.

Tanulj meg nemet mondani! Lehet, hogy ez számodra igen nehéz, főleg, ha gyermekkorodban arra neveltek, hogy az a jó ember, aki felelősséget vállal környezete boldogságáért és egészségéért. Ha valakit visszautasítasz, lelkifurdalás gyötör, mert úgy érzed, megbántottad az illetőt. Ilyenkor jusson eszedbe: ha az önzetlenséged frusztrációt okoz számodra, sokkal több energiádba telik a kérés teljesítése, mivel lelked mélyén nemet mondtál volna.

Attól, hogy bízz a testedben

Sok túlsúlyos ember szinte egész életében diétázik, mégsem tud lefogyni. Az ördögi kör azzal kezdődik, hogy nem érzed jól magad a bőrödben, kövérnek tartod magad. Ezért diétázni kezdesz, de rövidesen rád tör a depresszió, ezért megszakítod a fogyókúrát egy kis vigasztaló érzelmi evéssel. Ettől rögtön visszatér az a pár kiló, amitől már megszabadultál. És minden kezdődik elölről…

Tegyél ellene!

Felejtsd el a szigorú, kalóriaszegény diétákat! Ha hirtelen megvonsz magadtól minden táplálékot, az nemcsak egészségügyi, hanem pszichológiai problémákhoz is vezethet. Koplalás helyett tornázz és mozogj, étkezz egészségesen és rendszeresen. Anyagcseréd felgyorsul, szervezeted jobban égeti a zsírt.

Bízz a testedben! A tested szabályozza energiaellátottságodat, tehát megérdemli, hogy meghallgasd a jelzéseit. Figyelj üzeneteire, akkor egyél, ha valóban éhes vagy, és akkor hagyd abba az evést, amikor jóllaktál. Ha csak az adag felét tudod megenni, nyugodtan hagyd ott a maradékot!