Ha nem alszol – hízol!

Kevesen tudják,hogy átmenetileg vagy akár krónikusan, de az álmatlanság a világon rengeteg embert gyötör. Aról még kevesebben hallottak, hogy minél kevesebbet alszunk, annál nagyobb az esély a súlygyarapodásra, azaz a hízásra.

Tartós alváshiány esetén nő a stressz, és az éhségérzetért felelős hormon szintje, ráadásul a szervezet a fáradtságát valamivel kompenzálni akarja. Ez az oka annak, hogy szervezetünk fáradtan szénhidrátért kiált. Ezen nem is érdemes csodálkozni, hiszen valamiből pótolnia kell az elvesztett energiáit!

Néhány hasznos tanács álmatlanság ellen

Igyál kevesebb koffeint!

Amíg a reggeli kávéval nincs semmi baj, sőt kifejezetten hasznos lehet az idegrendszernek, addig a délutáni órákban már próbáld meg messziről elkerülni a koffeint! Ha ezt nap-mint nap tartani tudod, az alvásidődig csökkentheted a vérnyomásod, lelassulhat a vérkeringésed, és az idegrendszered sem terheled felesleges adalékanyagokkal.

Sötétíts!

Ha nappali világosságban lépnél ki a munkahelyed ajtaján, kapd elő a napszemüveged. Azért jársz jobban ha ezt megteszed, mert amikor éppen leengedhetnél, megnyugodhatnál, lelassulhatna a szívverésed, akkor a fényes napsütés azt az üzenetet küldi az agyadnak: ébresztő!

Amikor napszemüveget viselsz, akkor a szervezeted annak rendje-módja szerint az alkony fényeihez alkalmazkodik, és esze ágában sincs újra felpörögni.

Olvass!

Ha fél órával a tervezett alvásidő előtt már nem nézel televíziót, nem nyomod be a kedvenc DVD-sorozatodat, vagy számítógépezel, sokat teszel a jó és minőségi alvás érdekében! Jobban teszed, ha inkább az éjjeli lámpa fényénél olvasol egy kicsit. Az olvasás jótékonyan segít az elalvásban, hiszen – ellentétben a televízióval – nem zaklatja fel az idegrendszeredet!