Alapanyagcsere

Az ideális napi kalóriaszükséglet

Ahhoz, hogy szervezetünk fennmaradjon, energiára van szüksége. A napi minimális energiaszükségletet alapanyagcserének hívják.

Maga az alapanyagcsere azt jelenti, hogy mindenfajta fizikai megterhelés nélkül csupán az alapvető fizikai funkciók működtetéséhez – légzés, szívverés, izzadás, testhőmérséklet fenntartása – a szervezet bizonyos mennyiségű energiát igényel. Ez a mennyiség teszi ki a napi kalóriaszükséglet 60-70%-át.

Az alapanyagcsere csak a minimális energiaszükségletet fedezi. Átlagos mozgás esetén a napi kalóriaszükséglet nőknél az alapanyagcsere 1,6-szorosa, férfiaknál pedig 2,2-szerese.

Az alapanyagcsere egyénenként más és más. Éppen ezért számos tényező befolyásolja:

  • Életkor: a növésben lévő szervezet energiafelhasználása jóval nagyobb. A kor múlásával pedig csökken a zsírmentes testtömeg, ami lassítja az anyagcserét.
  • Nem: a férfiak nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, mint a nők, és ez a különbség 10-15%-al gyorsabb alapanyagcserét jelent.
  • Testmozgás: a nagyobb izomtömeg alaphelyzetben több kalóriát éget el. Éppen ezért fontos része egy fogyókúrának az erősítő testmozgás.
  • Táplálkozás: egy drasztikus fogyókúra, ami a kalóriamegvonáson alapul, az 20-25%-al csökkentheti az alapanyagcserét.

Az alapanyagcsere ismerete egy fogyókúránál kiemelten fontos, mivel ha kevesebbet eszel, mint az alapanyagcseréd energiaigénye, szinte biztos, hogy beindítod az éhező üzemmódot, ami azt eredményezi, hogy felborul az anyagcseréd és állandó súlyproblémákat fog okozni.