Étkezz egészségesen – Egészséges életmód és táplálkozás

Létezik egy mondás: „Az vagy, amit megeszel!”

Tudni kell, hogy az elfogyasztott ételek minősége nagyban befolyásolja a fizikai kondíciót, az egészségi állapotot, életminőséget, hangulatot. Ezt a megállapítást vizsgálatok is alátámasztják. Az egészségre káros hatások 43%-a életmódunkból ered.

A mai betegségek többsége a rossz táplálkozásból ered.

Egészség = egészséges táplálkozás és életmód.

A fejlett országokban a fokozott iramú iparosodásnak köszönhetően egyre több a feldolgozott élelmiszer gyártása és fogyasztása. Szomorú tény, de Németországban 75%-a, míg Amerikai Egyesült Államokban 95%-a iparilag feldolgozott élelmiszerből áll. És ha mindez nem lenne elég, akkor ugye ott van a szennyezett levegő, szennyezett víz, csökkent erejű szántóföldek, melyek hatása a műtrágyáknak és növényvédő szereknek köszönhető. Ezek után nem meglepő a következő adat, hogy az utóbbi 20 évben 40%-al csökkent a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma.

Nézzük meg, hogy napjainkban hogyan tudjuk megközelíteni az egészséges táplálkozást.

Egészséges ételek

A fent említett betegségek másik fő felelőse a fehér kenyér és a cukor. A gyorséttermekben kapható fogások is inkább finomak mintsem egészségesek.

Ha tehetjük, kövessük az alábbiakat:

  • Együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt
  • Teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat fogyasszunk
  • Cukor helyett használjunk mézet
  • Margarin és a zsiradékok helyett részesítsük előnyben a hidegen sajtolt olajat vagy vajat

Ma már ha egészséges táplálkozásról beszélünk, akkor bizony figyelembe kell venni azt a tényt, hogy az elfogyasztott ételek nem biztosítanak elegendő mennyiségű vitaminokat. Ezért mindenkinek meg kell keresnie a magának megfelelő táplálék kiegészítő és vitamin készítményeket.

Azt se feledd, hogy az egészséges életmód nemcsak az egészséges táplálkozásról szól, hanem benne foglaltatik a rendszeres testmozgás is. Valamint kizárja a dohányzás és a drogok használatát is.

Aki követi az egészséges életmódot, annak minimálisra kell csökkentenie a gyógyszer-, alkohol- és kávéfogyasztást is!