Zsírral könnyebb a fogyás!

Mi is a zsírok szerepe a fogyásban? (Folytatásos cikk. Lásd az előzményt: Fogyókúrához az esszenciális zsírsavak is nélkülözhetetlenek.)

Sok olyan publikáció látott napvilágot, amelyben azt olvasni, hogy a fogyás egyik kulcsa a zsírszegény étrend. Viszont a legújabb kutatások ezt teljes mértékben cáfolják. Sőt továbbmenve, már vannak olyan fogyókúrás étrendek, ahol ahhoz, hogy véglegesen megszabaduljunk a fölösleges kilóktól, elengedhetetlen a jó zsírok fogyasztása.

Valljuk be, hogy így aztán nehéz bármilyen jó döntést meghozni a fogyókúrával kapcsolatban. Ezért aztán ezek az ellentmondások arra sarkallják az embert, hogy utána nézzen ezen adatok valódiságának és kicsit jobban megértse a zsírok szerepét a fogyásban.

Hogyan is segítik a zsírok a fogyást?

Egy egészséges felnőtt ember testének 20%-a zsír. Az egészségünk szempontjából az oxigén és a víz után a zsír a következő legfontosabb tényező.

A sejtek felépítéséhez a zsír szükséges, ugyanúgy, mint a hormonok termeléséhez, az ízületek olajozott működéséhez. Kipárnázza a szerveinket és segíti a vér akadálymentes áramlását.

Fogyás szempontjából pedig a zsírnak két létfontosságú szerepe van:

 • Képes lekötni, közömbösíteni és eltávolítani a testben túltengő savakat
 • Sokkal jobb energiát ad a mindennapokra, mint a szénhidrátok vagy fehérjék égetéséből származó energia. A zsír égetésével hatszor több energiához juthatsz és kevesebb savas salakanyag termelődik.

Összegezve:

 • tökéletes energiaforrás
 • leköti, közömbösíti és eltávolítja a savakat (segít a lúgosításban)
 • elengedhetetlen a szervezetünknek, hiszen segíti a zavartalan belső működést

Mik a jó zsírok?

A zsíroknak négy típusa van. A fogyás és élettani hatása alapján határozzuk meg a kategóriákat.

 1. telített zsírok
 2. transzzsírok
 3. egyszeresen telítetlen zsírok
 4. többszörösen telítetlen zsírok

Minden zsír tartalmazza ezen összetevőket, csak éppen a besorolásuk az alapján történik, hogy melyikből van benne több.

A telített vagy telítetlen zsírok közötti különbség

A zsírok különböző hosszúságú szénatom láncokból állnak. Minden egyes zsírra jellemző, hogy hány szénatom található a láncban. A zsír besorolását az határozza meg, hogy a szénatomokhoz hány pár hidrogénatom kötődik.

Telített zsír az amikor mindegyik szénatomhoz kötődik egy hidrogénatom pár. A zsír ezáltal telített lesz, hiszen tele lesz hidrogénnel. Abban az esetben, amikor egy kivételével mindegyik atomhoz kötődik egy hidrogénatom pár, egyszeresen telítetlen zsírról beszélünk. Amikor pedig ennél is több hidrogénatom pár hiányzik, akkor a zsír többszörösen telítetlen lesz.

Fogyás szempontjából megvizsgálva tehát elmondhatjuk, hogy ha minél telítettebb egy zsír, akkor annál kevésbé képes a szervezetben lévő savakat lekötni, ezáltal egyre kevésbé tudja elősegíteni a fogyást.

 1. Telített zsírok

Az állati eredetű zsírok többsége telített zsír, vagyis a tejtermékekben, a húsban és a tojásban található zsír telítettnek minősül. Ezen zsírok szobahőmérsékleten szilárd állapotúak.

Energiát adnak, de ne feledd, hogy a fogyáshoz nem járulnak hozzá, mert a savakat nem tudják lekötni, semlegesíteni.

 1. Transzzsírok

Ez egy mesterségesen túltelített zsiradék. A növényi olajat hidrogénezéses eljárással megszilárdítják, mint a margarin esetében.

A következő sorok a Magyar Nemzeti Szívalapítvány publikációjából valók:

„Miért káros a transz-zsírsav? Mert emeli az érelmeszesedést […] A koleszterin káros befolyásolásán túl emeli az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét. Destabilizálja a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat, hirtelen szívhalált okoz. Végső soron elősegíti a szívinfarktust, agyérgörcsöt, korai halált.”

A Szívalapítvány oldalán az alábbi figyelmeztetéssel is találkozhatunk:
„Az első kifejezés, amit transzzsírsavakra vadászva keresnünk kell, a ‘hidrogénezett’, illetve ‘részben hidrogénezett növényi olaj/zsiradék’. Ha ez az összetevő a felsorolás elején áll, ne vegyük meg a terméket. Transzzsírsavakkal sajnos nem csak az étkezési margarinokban találkozhatunk; tetemes mennyiséget tartalmaznak a készen kapható csipszek, kekszek, sütemények, de a levesporok, salátaöntetek, mélyhűtött pékáruk, pizzák, és más fagyasztott készételek is.”

A transzzsírok javítják a termék állagát, hideg állapotban is könnyen kenhető a margarin, csökkentik az avasodásra hajlamos zsírsavak arányát, így meghosszabbítják a termék lejárati dátumát. Viszont a transzzsírokat a szervezet nem képes felhasználni, nincs semmilyen hasznos élettani hatása, ezért nem történik semmilyen baj, ha ezeket kizárod az étrendedből.

 1. Egyszeresen telítetlen zsírok

Jó energiaforrást biztosítanak, és képesek a savak semlegesítésére. Szobahőmérsékleten folyékonyak, a hűtőben viszont megszilárdul. Itt említhetjük az olíva olajat és a csonthéjas magvakat.

Főzéshez ez a legalkalmasabb, mert a hevítés hatására nem alakul át transzzsírrá.

 1. Többszörösen telítetlen zsírok

Ezen zsírok főleg növényi olajokban fordulnak elő. Szobahőmérsékleten folyékonyak. Ez a legjobb energiaforrás, és ez a fajta zsír képes a legtöbb savat megkötni és ezzel járul hozzá leginkább a fogyáshoz.

A legtöbb olajban megtalálható az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsír, besorolásukat viszont az határozza meg, hogy melyik van nagyobb arányban jelen.

Az olajoknál a hidegen sajtolt formáját használjuk. Tudniillik a kivonáskor használt hevítés megfosztja az olajat a jótékony tulajdonságaitól.

Az ideális az, ha a teljes kalória bevitel 20-40%-a többszörösen telítetlen zsírból származik, ami 60-90 grammot jelent naponta.

Összegezve:

Egy zsír akkor jó zsír és akkor járul hozzá leginkább az egészségünkhöz és a fogyáshoz ha:

 • hidegen préselt, hidegen sajtolt
 • minél nagyobb arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírokat
 • minél nagyobb mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat

Kapcsolódó cikkek: