Lelki hatásokra kialakuló táplálkozási zavarok

Az emberek egy része szociális vagy emocionális problémáira evéssel reagál. Az evés idején átmeneti örömérzésként elfeledkezik munkahelyi, egzisztenciális bajairól, magánéleti, megoldhatatlan gondjairól, ennek hatására sok estben elhízás következik be, mely újabb problémát okoz, és néha ezt evéssel próbálják orvosolni.Elsősorban olyan személyekről van szó, akik pszichológiai szempontból sérülékenyebbek, hajlamosak szorongásra vagy depresszióra. Az elhízások egy részének emocionális feszültség, vagy az evés, mint pótcselekvés, vagy mint hisztériás tünetcsoport része, vagy mint káros szenvedély a finom ételek iránt lehet az oka. Néha tragikus, negatív életeseményekhez, tragédiákhoz kapcsolódva kialakul a bánatzsír, a “Kummerfett” így nevezték az első világháborús hadiözvegyek elhízását.

Bulimia

Részben az étvágy időszakos rohamszerű fokozódásával jelentkezik a bulimia nervosa nevű betegség, mely általában fiatalkorban kezdődik és 10 beteg közül 9 nő. Egyetemista lányok között közel 20%-ban is előfordul, a lakosságban aránya 2-3%. Az állapotra jellemzőek az időszakosan fellépő gátlástalan habzsolások, lakomázások, melyek során – általában titokban – igen nagy mennyiségű, könnyen emészthető magas energiatartalmú táplálékot fogyasztanak.

Legalább két ilyen habzsolás hetenként, 3 hónapon belül, lenne egyik orvosi kritériuma az ilyen állapotnak. Ezeket a dőzsöléseket kompenzálásként önhánytatások, hashajtások, vízhajtók szedése, erőteljes fizikai erőfeszítések követhetik. Ezért a bulimiások testsúlya az aktuális állapothoz képest akár kevesebb, normális vagy nagyobb is lehet. A binge (“mulatozó”) epizódokat sokszor igen szigorú fogyókúrák, koplalások követik, néha ilyen kilengések után kezd a beteg először fogyókúrázni. Súlyos tünetek esetén a következmények jelentősek, a prognózis nem jó. A betegek hajlamosak szorongásra, depresszióra, igazából pszichiátriai betegségről van szó, kezelésben nélkülözhetetlen a pszichoterápia, szükség esetén gyógyszerrel kiegészítve.

Anorexia nervosa

Általában fiatal, fehérbőrű, jól szituált családokból származó, főleg serdülő lányok között fordul elő. A betegség leglényegesebb vonásai a saját testről alkotott elképzelések torzulása, az elhízástól való beteges félelem, nagyfokú étvágytalanság, legalább a testsúly 25%-ának elvesztésével járó fogyás és menstruációs zavarok. Az anorexiás magatartásért különböző szociális, kulturális tényezők lehetnek felelősek, de depresszió, szorongás, kényszeres magatartás gyakran található a háttérben. A betegség súlyos szövődményekkel járhat és csak kórházban – néha csak mesterséges táplálással – kezelhető.

Szólj hozzá!