Hay diéta, avagy az emésztésserkentés

Alapja az emésztésserkentés

Az ötlet nagyon egyszerű: ahhoz, hogy fogyni tudjunk, serkenteni kell az emésztésünket. De hogyan lehet ezt a leghatékonyabban, mégis kíméletesen megtenni? Erre a kérdésre dr. Howard Hay amerikai orvos találta meg a választ.

Dr. Howard Hay fogyókúrás módszerével egy hónap alatt körülbelül 8 kilót lehet leadni.

Először is társítsuk helyesen az elfogyasztott ételeket. Elsősorban a szénhidrátokat és a fehérjéket kell szétválasztani egymástól, mert ha egyszerre fogyasztjuk, az emésztési idő megsokszorozódik. A lassú anyagcsere, az emésztetlen maradék pedig méreganyaggá alakul, az értékes alkotóelemek pedig nem tudnak felszívódni a szervezetünkben.

A lassú, vagy rossz emésztés következménye: gyarapodik a testsúly, kialakul a cellulitiszos bőr, és fáradékonyság is felléphet. Zöldségfélét viszont mindenhez fogyaszthatunk, de gyümölcsöt csak önmagában együnk és soha ne főétkezések után, inkább délelőtt éhgyomorra.

Mire érdemes a diéta alatt figyelni?

Egy nap, csak egy ízvilágból válogassunk. Bármit ehetünk, csak az ízek hasonlóságára kell figyelni. Ha például a zöldborsófőzeléket kívánjuk, együk egész nap azt. Természetesen kenyér és feltét nélkül. Ha másnap tojást kívánunk, akkor együk reggelire főtt formában, délben rántottaként, este pedig buggyantva.

A Hay diéta módszerével a kalóriákat nem kell számolni, a szervezet jelezni fogja, hogy mikor elég. Nincs szigorú korlátozás, de az ésszerűség elvein belül kell maradnunk és csökkentsük lehetőség szerint minél jobban csökkentsük a finomított szénhidrátok (pl. cukor, liszt) napi bevitelét.

Ahhoz, hogy  a diéta befejezése után – jojó-effektus nélkül – tartsuk meg az elért súlyunkat, a továbbiakban arra törekedjünk, hogy ha nem is egész nap, de egy étkezésnél csak egyféle ízvilágú ételt fogyasztóink.

Tanulság

Úgy tűnik, hogy a diéta manapság minden embernél más és más féle képen működik. A  gyógyszertári polcok roskadoznak a legújabb trendeket követő diétás termékektől, mint pl. a gyógynövény-kivonatok, turmixok, keverékek és mágikus készítmények stb. Az út a sikeres fogyás felé olyan folyamat, mely sokszor próba-cseresznye-ként működik. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra sikeres fogyókúrás módszert, figyelembe kell venned a káros étkezési szokásaidat is. Próbáld ki különböző élelmiszer-kombinációk sikerében rejlő fogyókúrát is.