Ízpont diéta

Akár 10 kiló mínusz 6 hét alatt!

Csábítanak a finomabbnál finomabb ételek? Nincs szerencséd a fogyókúrában emiatt? Akkor ne habozz, hanem élvezd az ízeket és fogyj élvezettel!

Ha nem először kezdesz bele egy fogyókúrába, akkor biztos tapasztaltad már azt, hogy az elején milyen könnyedén veszed az akadályokat. Viszont a kezdeti lelkesedés és kitartás a fogyókúra előre haladtával az akaraterő és a motiváció egyre csökken az ízletes és változatos ételek számának csökkenésével. Na meg az édességnek és a tiltólistás ételeknek a legnehezebb nemet mondani és a fogyókúra kudarcba fullad.

Persze mindez nem véletlen. Az ételek rengeteg örömmel és az ízek élvezetével ajándékozza meg az embert. Ennek nem kell ellentmondanod, ha a megfelelő diétát választod.

Mostanában számos diétás módszer tudatosan elutasítja a koplalást, mint módszert. Tudniillik ha nem eszel eleget, akkor azzal együtt az anyagcseréd lelassul, a szervezeted raktározni kezd, hosszútávon különböző hiánybetegségekkel fogsz szembesülni és mindemellett a fogyókúra sikerét is kockáztatod.

Ezeket a csorbákat küszöböli ki az ízpont diéta. Ennek köszönhetően néhány hónap alatt akár 8-10 kilótól is megszabadulhatsz úgy, hogy a fogyókúra jelentősebb megerőltetést jelentene.

 Hogyan is működik a diéta?

Az elhízás okait kutató Dr. David Katz az amerikai Yale Egyetem táplálkozás szakértő professzora tisztában volt azzal, hogy az emberi társadalom egyik legfőbb és legáltalánosabb örömforrása az evésben rejlik.

Ebből adódik, hogy komoly lelki károkat okozhat, ha a szervezet egyfajta külső kényszer vagy belső késztetés hatására a boldogságot jelentő kellemes, édes, esetleg szaftos ízt megvonja magától. Ez bizony fizikai szinten is tüneteket produkálhat. Hangulatváltozást, szorongást, viselkedési problémákat, de esetleg látványos dühkitöréseket is.

Ezeket a problémákat vette figyelembe Dr. Katz a kutatásai során. A fenti megállapításokra alapozva dolgozta ki az Ízpont diétát. Alapja az érzékszervi teltségérzet elvén nyugszik. Ha a nap folyamán különböző ízű ételeket fogyasztasz, az egyes aromák elnyomják egymás hatását. Amennyiben azonos ízű ételeket eszel, az intenzitásnak köszönhetően agyad rövid időn belül olyan reakciókat küld a táplálkozásban részt vevő szervek felé, melyek az evés abbahagyására ösztönöznek, így kisebb adagoktól is jóllakottnak fogod magad érezni.

Minden napra egyfajta íz

Ennek a diétának nincsenek ételekre, ételcsoportokra vonatkozó megkötései. Az egészséges táplálkozás alapelveit szem előtt kell tartani, de bármit ehetsz a nap folyamán, csak arra kell figyelni, hogy az ízek hasonlóak legyenek vagy azonosak.

A következő napon válaszd ki magadnak a spenót ízét. Ez alapján pedig tovább tudod szőni az egész napi étkezéseiden. Főzelék, spenótos saláta, vagy spenótos turmix formájában.

Dr. Katz szerint, ha ezt az alapelvet betartod, akkor nem a kalóriák számolgatásával fognak telni a napjaid. A vizsgálatai alapján megállapította, hogy azok akik betartották a minden napra egy íz diétát, azok átlagosan 1300 kalóriát vittek be a szervezetükbe. Ez elegendő a fokozatos és tartós súlyvesztéshez.

A következő lépés

Ahhoz, hogy a diéta valóban eredményes legyen, a hathetes időtartam után is ajánlott betartani az alapelveket. A hat hét letelte után már nem muszáj egész nap egy íz szerint étkezned. Viszont a főétkezések során ügyelj arra, hogy lehetőleg egy íz domináljon. Reggelinél a tojás, ebédidőben a spenót, vacsorára pedig fogyassz csirkehúsos ételt.

A következő alapelveket érdemes betartani

Igyekezz minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Sovány húsok, teljes kiőrlésű lisztből készült gabonafélék kerüljenek a tányérodra. Cukor- és só fogyasztását csökkentsd a minimálisra. Napi 2-2,5 liter folyadékot igyál meg szénsavmentes ásványvíz vagy gyógytea formájában. Mozogj naponta minimum fél órát, akár egy intenzív séta formájában.

Ne feledd, hogy éhezés és lemondások nélkül fogod elérni a kívánt súlyt.

Kellemes diétázást kívánunk!